OLIKA story

Vad roligt att du vill veta mer om OLIKA! 
Här är en snabbversion med några glimtar som hänt under åren. 

2006 
OLIKA AB bildas av Marie Tomicic och Lovisa Almborg. Planer smids vid köksbord och i källare. Med i styrelsen är också Ingrid Fransson och Mikael Jacobsson. Vi lusläser Barnboksinstitutets bokprovningar och kontaktar Professor Lena Kåreland som skrivit mycket om hur sterotypa barnböcker är. Kan hon tänka sig att vara med och läsa manusför att förändra? Hon tackar ja. 

Vi pitchar vår idé för ALMI som beviljar oss ett lån om 250 000 kr. Vi är också med och berättar om vår idé för ett antal affärsänglar men ingen tror tillräckligt på vår kapacitet att dra in pengar för att gå in som ägare. För mycket idealister!

2007 
OLIKAs första två titlar kommer ut: Här kommer UppfinnarJohanna! och Värsta pruttten, Lolly! i formatet vi kallar för bilderpocket. Vi filar på pressmeddelande om varför OLIKA behövs och Svenska Dagbladet skriver en stor arikel om värderingar i barnboksvärlden och nya förlag som vill göra jämställdhet. Det drar igång en stor ideologisk debatt. Kan ett förlag vara värderingsdrivet? och Vilket ansvar har litteraturen för att spegla samhället? Lotta Ohlson på DN gör en jämförelse med Stalin som förvånar oss mycket. Vi förstår inte riktigt vad som händer mer än att det är minerad mark. kunderna är desto gladare, äntligen böcker som de inte behöver göra om eller tippexa i.  

2008 
Lindex köper in 40 000 böcker och vi levererar till 250 butiker i hela Sverige. Hurra, vilket projekt! Parallellt med den här stora ordern står vi fortfarande och packar, skickar och fakturerar varje bok från vårt lilla kontor i Linköping. Vi är så glada för alla som beställer, utan kunder inget företag! Extra tack till Cattis Tillman som inte finns med oss idag, men som trodde på oss. Det gjorde all skillnad; TACK. 

2009 
OLIKA går samman med Vilda förlag under namnet OLIKA. Karin Salmson kommer in som delägare och Lovisa Almborg, Ingrid Fransson och Mikael Jacobsson lämnar. Boken Ge ditt barn 100 möjligheter av Kristina Henkel och  Marie Tomičić kommer ut och nu är det den som skapar rubriker. Boken sammanfattar omycket av det OLIKA står för och visar att förändringen mot ett jämställt samhälle kan börja direkt. Många vill ha föreläsningar på boken och vips har OLIKA startat utbildningsverksamhet. 

2010 
Vi ger ut boken Min familj tillsammans med Anna-Clara Tidholm. Ett spännnade projekt som också blir ett fint inlägg i debatten om huruvida en barnbok kan vara av hög konstnärlig kvalitet och samtidigt ha en tydlig idé och värdegrund. Såklart går det att kombinera. Vi fortsätter också att utifrån Ge ditt barn 100 möjlligheter debattera i såväl radio, som teve och tidningar om genusfällor och genuskrux. Bland annat debatterar vi i Aktuellt, så roligt! 

2011
Vi ger ut Cirkus Bestivs och vårt sätt att jobba, med ett väldigt aktivt redaktörsskap skapar viss frustration. Illustratören Per Gustavsson vädrar sin frustration i teve och debatten fortsätter; vad får ett förlag göra och inte göra? Vi inser att vårt väldigt aktiva redaktörsskap kan upplevas som invasivt, men vi ser inget annat sätt att skapa det vi vill, böcker som utmanar stereotyper. Lotta Ohlsson på DN skriver att det är dåligt att göra som vi gör, att den konstnärliga friheten inte får inskränkas. Men vad händer om den konstnärliga friheten fortsätter att reproducera stereotypa könsroller, som forskare som Lena Kåreland påpekat. Hur förändrar vi det om vi inte aktivt börjar göra på nya sätt? 

2012
Vi släpper boken Kivi och Monsterhund, första barnboken som använder hen som pronomen. Tillsammans med professor Karin Milles skriver vi en debattartikel i Svenska dagbladet med rubriken "Det behövs ett nytt ord i svenska språket". Det blir återigen stor debatt och två saker blandas ihop. Vissa tror att vi vill att alla ska bli hen, och att ingen längre får vara hon eller han, men det stämmer inte. De som vill använda hen kan göra det, vi vill att alla ska erbjudas tre möjligheter istället för två. Hen är också ett väldigt praktiskt ord som gör att vi inte behöver köna en person: "Jag var hos tandläkaren idag.",  "Aha, okej, vad sa hen?" 

2013
Sverige är Guest of Honor på den stora barnboksmässan i Bologna. Vi blir inbjudna av Svenska institutet och åker till  Italien och föreläser på ambassaden, träffar journalister samt föreläser för den italienska allmänheten på Ge ditt barn 100 möjligheter istället för 2. Första gången vi blir simultantolkade från engelska till italienska, så roligt!

2014
Vår första bok inspirerad av Charlotte Rohlin släpps på fotbollsfestivalen Winning Ground i Linköping. Vi samarbetar med ett lokalt hotell och det bjuds på pannkaksparty för alla barn. Författaren Jennifer Wegerup kommer ner från Stockholm, och det blir ett väldigt roligt och lyckat event och release. Idag finns elva böcker i sportsatsningen som har blivit ett läsfrämjande projekt som OLIKA driver tillsammans med Östergötlands fotbollförbund och SISU Östergötland, med stöd av Kulturrådet. Många spännande berättelser, quizz och annat på Tell your sport story.

2015
Vi börjar jobba med Stephanie Barrouillet på S Brights Agency. Nu finns OLIKA och alla våra författare och illustratörer representerade på de stora mässorna runt om i världen: Bologna, Frankfurt, London, New York och Shanghai. Här kan du alla våra titlar som är översatt till andra språk. Den ansedda tidskriften Publishing Perspective fångade också upp vad vi gör i OLIKA. Alltid roligt när omvärlden är intresserade v det vi gör. 

2016ages
vad här? EJ KLART 

2017
Vi påbörjar ett samarbete med Garagefilm, kan vi göra film för yngre baserat på våra karaktärer? Vi blir filmagenter över en natt! EJ KLART 

2018
Hurar! När Kulturrådet avsätter 50 miljoner för att stärka upp förskolornas bokhyllor har vi med hela 6 titlar bland de titlar som förskolorna kan välja på. Vi blir intervjuade i Svensk bokhandel som undrar hur vi lyckades med det. Kanske för att vi ger ut böcker som både är roliga att läsa och som lever upp till förskolans läroplan. Det slutar med en order på 32 000 böcker som vi trycker på Svanenmärkta tryckerier i Riga. 

2019
Kristina Henkel kommer in som delägare och Karin Salmson lämnar. Vi bygger ut OLIKA utbildning och Kristina håller sin största utbildning någonsin i Olso med 1000 personer i publiken! Vilken stjärna. Parallellt med de de stora föreläsningarna fortsätter vi att utbilda och handleda alltifrån enskilda förskolor till hela kommuners förskolor. 

2020
Det är pandemi och alla fysiska utbildningar ställs in, vi börjar producera digitala utbildningar och även e-böcker och ljudböcker. Pandemin utmanar oss på många sätt, event ställs in och de digitala kunskaperna hamnar i fokus. Vi omorganiserar för att överleva i den digitala världen. 

2021
Vi gör vår första klimatanalys och kommer fram till att vi släpper ut 0,7 kg koldioxid per fysisk bok. Vi jobbar hårt med att få ner den här siffran, vårt mål är att nå netto noll senast 2030. Vi lär oss otroligt mycket och det är ett stort jobb, svårastär att få fram alla siffror från dem vi jobbar med, vilket är många! Alltifrån illsutratörer, författare och fotografer till distributörer, tryckerier och papperstillverkare. Ett riktgit detektivarbete som bara växer. 

2022
Vi bygger ny sajt och vässar oss i de digitala förmågorna.. Vi går över till återvunnet papper och debatterar för att få bokbranschen att ställa om. Vi börjar  sälja digitala produkter som e-böcker och ljudböcker och startar upp projektet Spela bok.