Återvunnet papper

Vilka papper använder OLIKA? 

Från 2022 trycker vi på återvunnet papper och allra helst på återvunnet papper som också är märkt med EU-blomman. Det är Svanens Europeiska motsvarighet. Vi har ännu inte hittat något återvunnet papper som dessutom är Svanenmärkt. Vi hoppas att det kommer att ändra sig framöver. När vi tryckte på nytt papper så använde vi bara Svanenmärkta papper. 

Papper: Återvunnet Cyclus Silk
Produceras av företaget Lecta i Frankrike. Pappersbruket ligger i Le Lardin-Saint-Lazare. Vi trycker 95% av våra böcker med detta papper. På varje bok går det att se vilket papper just den aktuella boken är tryckt på. 

Vad OLIKA gillar:

💚 Produceras i Europa
💚 FSC-märkt papper
💚 EU-blomman-märkt papper 

Papper: Återvunnet Balance Silk
Produceras av företaget Burgo Group i Italien. Vi har tryckt 5% av våra böcker med detta papper men eftersom det inte är märkt med EU-blomman så har vi gått över till Cyclus Silk, se ovan. 

Vad OLIKA gillar:

💚 Produceras i Europa
💚 FSC-märkt papper

Finns det bisfenol i det återvunna pappret? 

Den här frågan fick vi från en kund och vi kollade upp fakta. Enligt pappersbruken Lecta och Burgo Group så finns inga bisfenoler i det återvunna pappret. Bisfenol A finns ofta i hårdplats, och till exempel i konservburkar, plastburkar, plastmuggar mm.   

Vilka papper tryckte OLIKA på innan 2022? 

Innan 2022 tryckte vi alltid på FSC-märkt och Svanenmärkt papper och framför allt på följande papper: 

Papper: Arctic Volume
Produceras av företaget Arctic Paper i Sverige. Pappersbruket ligger i Grycksbo. 

Vad OLIKA gillar:

💚 Papper från Sverige 
💚 FSC-märkt papper
💚 Svanenmärkt papper

Kommer OLIKA att trycka på annat än träpapper?  

Det dyker upp fler material och vi kommer att under 2024 prova att trycka på papper gjort av hampafibrer istället för papper gjort av trädfibrer. Så här säger Hahnemuhle, ett tyskt företag som jobbar för att ta fram hampapapper: 

"Hampapapper är miljövänligt då plantorna är snabbväxande, de kan skördas många gånger och när de växer så suger de också åt sig koldioxid. Det går dessutom åt väldigt lite vatten och inga bekämpningsmedel används."

Hampapapper suger alltså åt sig koldioxid hela tiden, växer snabbt och kan skördas ofta. Spännande tycker vi och ser fram emot att testa!