Intervju med Bögbibblan: "Du är inte ensam om dina upplevelser"

Intervju med Bögbibblan: "Du är inte ensam om dina upplevelser"

Intervju med Bögbibblan: "Du är inte ensam om dina upplevelser"

Bögbibblan drivs av Makz Bjuggfält och Milla Leskinen som skapat plattformen för att synliggöra samtida och historisk HBTQI+-litteratur. I en intervju med Makz får vi ta del av deras arbete, hur Makz ser på HBTQI+-berättandet och vad han ser mest fram emot med pride.

Hej Makz! Vem är DU?
- Jag heter Makz Bjuggfält och tycker om läsning väldigt mycket. Innan jag startade upp Bögbibblan studerade jag litteraturvetenskap.

Vad är Bögbibblan?
- När jag hade pluggat klart 2018 ställde jag mig frågan ’Vad ska det bli av allt man har lärt sig på universitetet?’. Samtidigt saknade jag att få prata och umgås kring litteratur. Då startade jag instagramkontot Bögbibblan som fokuserar på HBTQI+-litteratur. Jag tror att många andra också saknade samtal som berör HBTQI+ för vi fick mycket, och fin respons tidigt. Idag driver jag och min kompis Milla Leskinen Bögbibblan ideellt. Så vi sitter på kvällar och ibland nätter och planerar olika Bögbibblansaker. Vi arrangerar även evenemang där författare kan få möta en queer publik, och straighta som är intresserade också såklart. Tanken är att skapa många kontaktytor mellan människor som intresserar sig för läsning på ett eller annat sätt, om de så läser själva eller bara vill vara en del av allt berättande.

Vad är ert budskap?
- Det finns ibland föreställningen om att man är ensam med sina upplevelser. Jag tänker i det här fallet på HBTQI+-personer som kan uppleva att det saknas berättelser där ute som de kan känna igen sig i. Jag har också tänkt den tanken. Men det är ju inte så. Det finns en massa berättelser, böcker och filmer att se och människor som har upplevt och beskrivit liknande saker som jag själv. Jag tycker det är fint att lyfta fram de berättelserna och visa att de finns här för oss att upptäcka och att ingen ska behöva gå runt och tro att man är ensam om sina upplevelser. Böcker och litteratur kan verkligen vara en väg bort från den jobbiga känslan. Det är drivkraften bakom Bögbibblan och det jag gör.

Hur har HBTQI+-litteratur synts i historien?
- Queerhet i historien är något vi har blickat tillbaka på i podden. Vi har till exempel gjort ett avsnitt där vi tittar på hur queerhet har upplevts av olika generationer på bland annat 1900-talet. Men vi har också tittat längre tillbaka i tiden och det finns sådana tomrum i historien där det är uppenbart det måste finnas någon queer person som har upplevt något här. Av någon anledning hörs det inte, men när man väl börjar gräva och läsa och ge sig in i historien är det som att röster väcks till liv. Plötsligt är historien full av ett myller av queera röster. Queera personer har alltid funnits och kommer alltid finnas. Och våra historier är värda att berättas och det är så vackert att leva i tiden som vi lever i just nu. Idag upplever jag att fler queer-historier får berättas.

Vad ser du mest fram emot med pride?
- Jag ser fram emot att pride ska få myllra, med allt det olika som pride kan vara. Något jag tycker är viktigt och som jag hoppas att alla priderörelser runt om i Sverige och på andra delar av världen uppmärksammar är den motståndskraft som finns i pride. Såklart är det en fest och det är fint att vi tar hand om varandra och firar och visar att vi kan vara många tillsammans. Men i samma andetag kan vi komma ihåg alla de som inte kan ta sig till ett pride oavsett anledning. Det är viktigt att vi inte glömmer att alla de queera personerna finns och behöver också få kärlek och uppmärksamhet. Så vi kan ha festen men också komma ihåg motståndet och omsorgen för alla som inte har möjlighet att fira på samma sätt.

Vilken HBTQ+ bok rekommenderar du till barnfamiljer?
- En bok jag har fastnat för som kom ut förra året är ”Sex, en historisk resa” av Elin Hägg. Den riktar sig till unga personer och berör sex historiskt. Den har en mer icke-normativ utgångspunkt, och berättar kanske inte den historien som redan har berättats om och om igen. Och jag tänker att det kan vara kul med den här typen av faktaböcker som man har i ett hem, kan återvända till och som man kanske inte läser från början till slut. När man är åtta år kanske man fastnar för bilderna, och när man är tolv har man kanske upptäckt något annat spännande. Den här typen av faktaböcker kan öppna upp för så många samtal. Det ska finnas faktaböcker om personer som det inte har berättats om så mycket förut. Sen rekommenderar jag också ”Queera tider” av Edward Summanen. Den är kanske mer för yngre tonåringar, medan ”Sex, en historisk resa” är lite mer barnvänlig.

Har du något annat du vill säga till våra läsare?
- Era läsare är säkert redan så kloka! Men det jag vill säga till alla är: köp fler böcker. Köp böcker som du kan ha hemma och som du kan ge bort. Hittar du en bra bok köp tre av den så kan du ha det som gå-bort-present. Alla blir glada av en bok.

Tusen tack Makz för att vi fick intervjua dig och för att du synliggör och sprider HBTQ+ litteratur!💜

Text: Emmy Edman

Lämna kommentar

*Obligatorisk