Nina Rung: ojämställdhet skapar skadliga normer för alla!

Nina Rung: ojämställdhet skapar skadliga normer för alla!

Nina Rung: ojämställdhet skapar skadliga normer för alla!

Nina Rung är kriminolog, genusvetare, debattör och författare till flera böcker, utgivna på egna förlaget Rebel Books. Nina drivs av målet att skapa ett jämställt samhälle fritt från våld och övergrepp. I samband med att vi lanserar tre av Ninas böcker på OLIKA passade vi på att ställa några frågor till henne. Vi pratade bland annat om hur vi kan utrusta unga tjejer med självförtroende och skadliga normer som skapar ojämställdhet.

Hej Nina! Berätta vem du är och vad du arbetar med!

– Jag är en person som drivs av målet att skapa jämställdhet och ett samhälle utan våld och övergrepp. Jag har därför arbetat med frågan om våld och kön i 20 års tid och har av samma anledning utbildat mig till kriminolog och genusvetare. Jag har utrett våld i nära relation och sexualbrott mot barn på Stockholmspolisen, utbildat i frågorna i sju år på heltid, driver våldsförebyggande projekt och har grundat Huskurage (för att få fler att agera mot våld) och så har jag skrivit flertalet böcker om ämnena! Nu senast Blommor och bin som kom ut i år!


Hur kan man på ett bra sätt förklara hur patriarkatet verkar och påverkar både flickor och pojkar från tidig ålder?

– De allra flesta, vare sig du är tjej, kille eller icke-binär påverkas av ojämställdheten. Att prata om hur det påverkar pojkar, killar och män negativt är ett sätt att möta killar på för att också öka förståelsen. Ojämställdhet skapar skadliga normer för alla och vi blir påverkade av dom på mängder av sätt som skapar problem både för individer och för samhället i stort.

Från tidig ålder kan man prata om att det finns olika idéer om hur saker ska vara, som att killar oftast har kort hår och byxor och flickor långt hår och klänning, eller att man ska vara på vissa sätt beroende av sitt kön. Men att det inte måste vara så utan att man får skapa det själv. Ju äldre barnen blir och ju fler erfarenheter de får av det ojämställda samhället så kan man också prata om just effekterna och hjälpa dom får syn på orättvisorna. Ett sätt att göra det på är ju att läsa normkritiska böcker för dem vilket kan ge andra förebilder och att själv läsa på så att man som förälder har en idé kring hur man ska bemöta olika frågor.

Hur utrustar man unga tjejer med självförtroende och mod att stå upp för sin rätt att vara exakt den de är, med allt vad innebär, i att klä sig och vilka uttryck man har. Att våga tänka, drömma och växa fritt? 

– Ja, det är klart att det är svårare och svårare i takt med att algoritmer talar om för tjejer hur de ska se ut, vilken kroppsform som föredras, att man ska sminka sig och att ens värde som tjej ofta hänger på att vara snygg eller tilltalande för andra. Så därför blir det så oerhört viktigt att ha pågående samtal om de frågorna, att begränsa vissa sociala medier och att själv vara en förebild i att klä sig som man vill eller visa mod. Som ung vill man passa in, det ligger i sakens natur, och då kan man prata om varför det är så och för vems skull man sminkar sig eller klär sig på vissa sätt.


Hur kan vi prata med unga om porr och sex på ett inte dömande sätt? Att behålla livsglädjen och lusten i det, men samtidigt vara tydlig med att samtycke är det allra viktigaste. Att ingen har mer rätt till sin lust än någon annan.

– Jag tänker att frågan är lite knasigt ställd, men att frågorna om porr oftast utgår från hur vi inte ska skamma eller döma. Jag tror sällan vi gör det faktiskt. Däremot riskerar vi att skapa massor av knas om vi inte pratar om porr och sex med unga. Då blir det ju verkligen något skamfyllt. Så att prata om sex som något som alltid ska kännas lustfyllt och tryggt och att sex i porren framställs på sätt som skulle kunna innebära att man går över andras gränser om man bara tar inspiration därifrån utan att verkligen försäkra sig om samtycke, ömsesidighet och nyfikenhet är viktigt för unga! Därför kan det vara kanon att börja samtalen med ”jag läser just nu en bok och i den står det att … vad tänker du om det?”

Hur brukar du prata om övergrepp?  Vad brukar responsen bli? Finns det frågor som ofta förekommer? Skiljer det sig mellan pojkar och flickor, hur de ser på övergrepp, när det gäller om andra blir utsatta eller om det skulle drabba dem själva?

– Jag pratar ofta om övergrepp och det beror ju helt på vem jag pratar med! Pratar jag med unga så beskriver jag vad lagen säger, vilken av att alltid söka samtycke, i vilka relationer övergrepp främst sker och att unga ska förstå vad som utgör ett övergrepp. Med vuxna pratar jag mer om konsekvenser, vikten av att prata med unga och att fråga! Och såklart signaler på utsatthet, vad de kan göra för att förebygga och omfattning. 

Unga vill också prata om övergrepp. De vill veta vad som är övergrepp och de vill verkligen prata om sexualitet, porr och om hur bra relationer ska vara. Varenda studie visar att unga saknar samtal och mina egna erfarenheter efter att ha mött unga i snart tio år visar på precis det. De vill prata med vuxna och de vill ha mer kunskap!

Vad hoppas du på i framtiden?

– Att frågor om våldsprevention kopplat till våld i nära relation får mer uppmärksamhet och inte anses vara en fråga vi bara pratar om när ytterligare en man dödat en kvinna han levt med. Att alla förstår vilken skillnad de kan göra genom att fråga, knacka på hos grannen och agera på andra sätt. Att vi får en politik igen som tar frågorna på allvar och förstår vikten av tidiga insatser, och så hoppas jag såklart att alla föräldrar drar sitt jämställdhetsstrå till stacken och pratar om de här frågorna med sina barn och hjälper barnen att utveckla empati, inkännande och respekt för andra. Och att de får kunskap om normer, samtycke, sex, porr och våld.

Vilka är dina tre glimmers i vardagen dvs det som får dagen att glittra lite extra?

– När det är sol! Då känns allt möjligt! När jag känner att jag bidragit till mer kunskap, ökad förståelse eller att fler vill göra mer! När vi dansar hemma eller skrattar åt något vi precis sett eller varit med om.


Har du några tips du vill ge våra läsare?

– Att komma ihåg att man inte behöver vara en superhjälte för att förändra livet för någon. Det kan räcka med att knacka på när man är orolig, att fråga vid oro eller att visa lite extra omsorg. Dessutom visar forskning att vi också mår bättre av att bidra till andra! Så det är en win-win! Och så vill jag såklart tacka! Tacka för att de gör medvetna val genom att läsa böcker som vidgar perspektiven och skapar mer förståelse och mindre splittring!

Tusen tack Nina för att vi fick intervjua dig och för det viktiga arbete du gör varje dag!💜

 

Följ Nina på Instagram

Läs mer om Ninas böcker!

Blommor & bin - och hela vägen dit

Sexualitet, samtycke & relationer - en lärobok som gör svåra samtal lättare 

Sida vid sida - en bok om feministisk revolution

Lämna kommentar

*Obligatorisk