Förebilden Danny Lam: det är svårt att prata om känslor.

Förebilden Danny Lam: det är svårt att prata om känslor.

Förebilden Danny Lam: det är svårt att prata om känslor.

Följer du instagramkontot TNKVRT? Där synliggör Danny Lam förtryck, machokultur och vardagsrasism på ett pedagogiskt och lättillgängligt sätt. Vi fick möjlighet att intervjua honom, och resultatet blev en stark och viktig text om känslor, skriven med Dannys egna ord.

Det är svårt att prata om känslor. Speciellt svårt när man sedan barnsben lärt sig att vissa känslor inte är önskvärda. Att vissa känslor är bara för de veka, och att de som visar det ska skammas till tystnad. Man ska inte visa att man är sårbar. Man ska inte visa att man är ledsen, att man inte mår bra, att man är förkrossad, att man inte orkar, att man är svag eller att man behöver stöd. Dessa känslor förminskas, förlöjligas och osynliggörs. "Män gråter inte", "Är du man eller mus?", "Ta det som en man", "Bit ihop". Dessa ord ekar än idag, trots att jag är 30 år.

Det är svårt att prata om känslor. Det är svårt, men så viktigt att prata om, och att visa. Inte bara i form av ilska och aggression som oftast är de känslorna män får förmedla, utan även sårbarhet, glädje och allt däremellan. Vi är människor och känslor är ett av de viktigaste fenomenen som gör oss mänskliga. Att hålla inne dessa komplexa känslor har aldrig gynnat oss, snarare tvärtom: vi blir mentalt isolerade och känner oss ensamma, och det mår ingen bra av.

Det är svårt att prata om känslor. Men jag blir allt bättre på att göra det. Jag pratar om hur jag mår med mina vänner, och de gör detsamma. Vi uppmuntrar, vi stöttar, vi lyssnar, vi ger råd, och vi delar ensamheten tillsammans. Och oftast känns det faktiskt inte så ensamt längre. Att veta att man är många som har dessa känslor och att veta att det finns andra människor som kan relatera till en, och att man själv kan relatera till dem.

Det är svårt att prata om känslor. Men det går. Det går om vi tillsammans bryter mönstret och börjar prata, visa och uppmanar andra att känslor är naturligt och mänskligt. Att det är OK att inte orka ibland, att det är OK att vara ledsen, att det är OK att be om hjälp och stöd. Att det är OK att visa hela spektrat av känslor utan att känna skam. Det är svårt att prata om känslor — men det går och du kommer att må bättre av det, jag lovar.

Tack Danny för att du visar vägen! ❤️
Följ TNKVRT här!


Tips på barnböcker som hjälper till att få igång samtal om känslor:

Lämna kommentar

*Obligatorisk