Priser & utmärkelser

Det är härligt när det glittrar till och vi får veta att det vi gör spelar roll. För vår vision om ett hållbart samhälle präglat av jämställdhet, jämlikhet och omtanke om människor, djur och planet är långsiktigt. Det är det vi jobbar för varje dag.

LYRA-PRISET

Med sin omfångsrika bokutgivning värdesätter OLIKA på ett föredömligt sätt det faktum att den ena är den andra Olik!

Så löd motiveringen när OLIKA tog emot Linköpings kommuns kulturpris 2020 till Sven Lyras minne. Sven var en bråkig typ som älskade kultur och vi fick priset för att vi har verkat i samma anda. Vi älskar kultur och bråkar med normer! Sven Lyra delade ofta ut riktiga purjolökar till personer som han tyckte gjort sig förtjänta av det. Vi är övertygade om att Sven hade älskat den fina purjolöken vi fick, skapad av konstnären Tomas Ekström.

Mad Women vinner GULD

Copywritern Christina Knights bok ”Mad Women - A Herstory of Advertising” kom ut i ny utgåva och som ljudbok 2021 och vinner nu guld i den internationella tävlingen Muse Awards 2022. Vi är så glada över att jobba med en sådan här Mad Woman. Läs mer om henne och hennes nystartade Mad Women Academy - för en jämställd reklambransch!

Läs mer om Christina

SCIRA-priset

OLIKA förlag får ABC-tuppen år 2022 för sitt normkreativa arbete - särskilt med innehållet i nya barn- och ungdomsböcker, något som ger igenkännande läsglädje.

Med den här fina motiveringen mottog vi den internationella läsfrämjande organisationens SCIRAs Östgötapris. Vi blir alltid extra glada när vi blir uppmärksammade för värdet av igenkänning när det kommer till läsglädje. Det var med den frågan vi startade för länge sedan och den är lika aktuell idag. För vad händer med den som aldrig känner igen sig i det de läser?

Stenbecks stipendium

OLIKA utmanar destruktiva normer och motverkar mobbning trakasserier och kränkningar genom att se till att fler barn får känna igen sig i barnböcker. OLIKAs böcker låter alla barn delta, på lika villkor och genom att vara värdegrunden trogen har OLIKA lyckats bli en viktig röst i kulturdebatten för barns rättigheter och samtidigt gett fler barn fler möjligheter till identifikation och inspiration.

Med den fina motiveringen tog vi emot 50 000 kr som vi tryckte fler böcker för! Stenbecks stiftelse ger ekonomiskt stöd till banbrytande aktörer och insatser i civilsamhället.

Finalist Transammans

OLIKA ger ut barnböcker där barnen får vara olika. På ett självklart sätt inkluderas olika könsidentiteter och könsuttryck i böckerna.

Så löd motiveringen till den här fina nomineringen. Och det stämmer, ända sedan vi startade jobbar vi för att fler ska synas bokhyllan. Transammans är en ideell organisation som jobbar för att transpersoner och personer med funderingar kring sin könsidentitet ska få bättre levnadsvillkor. Lokalföreningarna erbjuder också trygga mötesplatser. Är du nyfiken, leta upp mötesplatsen där du bor. 

Rättvisepriset

Med en vision om ett öppnare, mer rättvist och mer inkluderande samhälle gör årets vinnare av Rättvisepriset en insats för att fler barn ska känna igen sig i böcker, skapa en positiv självbild och på så sätt bli delaktiga i samhället. De har sett bristerna i sin bransch och agerar modigt för att den mångfald som finns i samhället idag ska återspeglas.

Så lyder motiveringen priset vi fick av Rättviseförmedlingen som startades av Lina Thomsgård med idén att stereotypa föreställningar om kön eller bakgrund inte ska begränsa människor möjligheter att göra vad de vill och kan.

Finalist Publishingspriset

Nomineringar är nästan lika roligt som att få pris. Tillsammans med Trafik i Mälardalen (en del av SJ) skapade vi små berättelser om Resa och Robin, för att på ett roligt sätt berätta om kollektivtrafik för barn. Berättelserna publicerades i Trafik i Mälardalens tidningar som delades ut till resenärer i kollektivtrafiken.

De samlade berättelserna trycktes upp i 10 000 exemplar och skolor fick möjlighet att beställa kostnadsfritt. På bara några dagar var alla exemplar slut! Trafik i Mälardalen hade aldrig varit med om ett så stort intresse. Det värmde i hjärtat, för kollektivtrafik är framtiden!

Kosse i Swedish selection

När Kulturrådet valde ut arton godbitar för en internationell publik 2015 var stjärnan Kosovare Asllani och boken Passa bollen, Kosse! med. Extra kul att Kosse nu sju år senare är en riktigt stor stjärna. Vi kommer ihåg när vi intervjuade henne för den här boken, då spelade hon i Paris Saint-Germain. Böckerna om Kosse är skrivna av Anja Gatu och Maria Källström och de finns både som pappersbok och ljudbok, inlästa av bästa Angelica Prick!

Ta mig till Kosseböckerna