Föreläsning: Ta makten - om självkänsla, ångest och rädsla

Illustration. En alien tittar på en reklambild av en annan alien tänker "Om jag bara hade såna taggar".

Lär unga att förstå och sätta ord på känslor

• Vad är självmedkänsla?
• Hur funkar oro, ångest och rädsla?
• Varför är det viktigt med självmedkänsla?

Psykisk ohälsa är något som ökar bland unga och vuxna och många är överens om att vi behöver träna unga på att sätta ord på sina känslor, och att lära sig att känslor inte är farliga. Allt fler känner stress, magont och har svårt att sova. Föreläsningen ger kunskap om kroppen, hjärnan och varför det är så viktigt med självmedkänsla. Praktiska strategier som vi behöver ge till unga och oss själva för att kunna ta makten över våra liv och må bra.

Föreläsningen riktar sig till elever på högstadiet och gymnasiet samt till lärare, skolkuratorer, föräldrar och andra vuxna som jobbar med unga.

Boka utbildning

Strategier för att må bra!

Föreläsningen ger många tips och metoder som är inspirerade av ACT (Acceptance and Committment) som funkar, till exempel;

• Tänk på dig själv som en vän
• Leta upp snälla speglar
• Fatta vad som händer i hjärnan när vi blir rädda
• Få koll på hur ångeskurvan funkar

Allt för att vi ska kunna förebygga psykisk ohälsa och få blomstra som de fantastiska och unika individer vi faktiskt är.

Porträtt av Leone Milton

Föreläsare Leone Milton

Föreläsningen bygger på boken Ta makten och hålls av författaren och journalisten Leone Milton. Hon föreläser ofta för elever på skolor och träffar lärare och föräldrar runt om i Sverige. Leone varvar teori med sin egen personliga berättelse och resa. Hon bjuder på övningar som hjälper unga att bygga en stark självkänsla och få syn på alla de strukturer i samhället som håller dem tillbaka. Engagerat och intressant!

Sagt om utbildningen: Ta makten

Det här borde alla tonåringar få lära sig! Snälla speglar istället för dömande speglar, det tar jag med mig. Tack för en bra utbildning!

- Anna lärare högstadiet

Så viktigt med självmedkänsla, inte bara självförtroende och självkänsla. Tänk om jag hade fått lära mig det här tidigare i livet. Ta makten ger verkligen bra livskunskap.

- Camilla kurator