Specialskriven bok

Har du en idé till en bok?

Vi gör böcker på olika sätt. Är du ett företag eller en organisation som vill lyfta ett ämne i form av en barnbok kan vi hjälpa till. Vi har ett stort kontaktnät av författare och illustratörer och håller i projektet från idé till färdig bok. Alltid med visionen om böcker av hög kvalitet som bidrar till ett inkluderande samhälle. Vi tar oss också an texter som behöver en normkritisk granskning och normkreativ expertis.

Hur går det till?

För oss är det viktigt att det är en idé som vi kan stå bakom, och som också går att göra på ett normkreativt sätt. Därefter hittar vi rätt författare och illustratör för projektet. I avtalet ingår ofta att organisationen som är samarbetspartner köper in böcker för att dela ut eller ha som verktyg i sin verksamhet. Ibland ger vi ut böckerna som en del av OLIKAs utgivning och ibland slutar vårt jobb när vi har levererat böckerna till kunden. Linköpings kommun, Röda korset, Bandyförbundet och Rinkeby-Tensta Stadsdelsförvaltning är några av våra kunder.

Jag vill gärna veta mer

Vår metod

Vår metod som vi kallar för Alla barns berättelser, är en mix av journalistiskt arbete och skönlitterärt skrivande. Kärnan är att träffa de vars liv vi ska gestalta. Som när vi tog fram barnböcker som på ett självklart sätt skulle spegla romska barn hade vi workshops tillsammans med barnen som berättade om roliga minnen. Utifrån det dramatiserade vi, en del hade hänt på riktigt och en del var påhittat. Illustratören åkte också ut till skolan och träffade barnen och såg omgivningarna. Ett roligt och spännande sätt att skapa böcker på som ger röst åt fler erfarenheter och berättelser.

Barnbok om PTSD med Röda korset

Vi ville jobba med ett förlag som är normbrytande och kan belysa barns verklighet utanför de bredare spåren.”

Röda korsets behandlingscenter för krigsskadade och torterade ville ha en barnbok som också speglade hur det kan vara för barn och leva med en förälder som har PTSD. Vi jobbade med att redaktöra boken, hitta rätt illustratör, sätta ihop allt till en varm och spännande berättelse om Adnan. Boken presenterades på Bokmässan i Göteborg.

Till Adnans hemlighet

Skräphjältarna

Rinkeby-Kista Stadsdelsförvaltning ville ha en barnbok som uppmuntrar vuxna och barn att slänga skräpet där det ska vara, i soptunnan! Vi träffade barnen på förskolan och hör deras idéer som de sedan fick rita. Alltifrån prinsessor med jättelångt hår som kan dammsuga upp skräp, rutschkanor som samlar in skärp, hus med katter som äter upp skräpet och monster som jagar alla som skräpar ned! Skräphjältarna pryder även staddelens soptunnor och har fått röster, när du slänger skräp i tunnan kan du höra Magiska metall, Peppiga plast eller Coola Kompost tacka dig för hjälpen. Ett kul sätt att jobba med viktiga frågor på.

Romska barn i barnböcker

När Linköpings kommun skulle jobba fram idéer och metoder för romsk integration skapade vi tre barnböcker tillsammans. Vi intervjuade romska barn och utifrån deras berättelser dramatiserade vi fram tre titlar. Marcus-Gunnar Pettersson som också är resande rom har gjort de härliga illustrationerna. Vi ordnade även release med dans och tal av borgmästaren i Linköping, samt besök av både radio och tidningar. Ett viktigt och lyckat projekt som gav positiv identifikation till romska barn!

Bandybok tillsammans med Bandyförbundet

När Bandyförbundet ville locka fler tjejer till sporten kom idén om en barnbok inspirerad av stjärnan Linnéa Eriksson upp. Vi tyckte det lät spännande och att den skulle passa bra i vår serie om sportstjärnor. Vi projektledde allt från idé och intervjuer med stjärnan till slutlig bok. Bandyförbundet köpte in 1000 böcker och gav till unga som var nyfikna på sporten och vi har jobbat vidare med att sprida böckerna till bibliotek, skolor och föreningar. Boken presenterades på Bandyveckan i SVT!

Jämställt föräldraskap med region Skåne

När Region Skåne skulle ta fram en metodbok i jämställt föräldraskap för mödrahälsovården och barnhälsovården letade de efter en samarbetspartner som kunde både normkritik och bokproduktion. Vi gjorde alltifrån att redaktöra och hitta illustratör till att skapa tryckfärdiga filer. Den färdiga boken "Jämställt föräldraskap - för barnens bästa", belönades med Stora Likarättspriset och Maria Borgelöv har gjort de fina illustrationerna.