Förebilder - för en jämställd och jämlik idrott!

Fotbollen är världens största sport och även en arena för ojämställdhet. Det vill vi ändra på! I vår sportserie lyfter vi fram stjärnor som har gått sin egen väg, utmanat idéer och ruckat på föreställningar om vad som är möjligt. Vi började med fotbollsstjärnor och fortsatte med bandy och friidrott. Nu fortsätter vi fylla på med fler sporter och stjärnor. På sajten Tell your sport story finns roligt material, inspirerande klipp och kluriga quiz om stjärnorna.

Emma Green

Friidrottaren Emma Greens rekord i höjdhopp är 2,01 meter. Hon har också ett SM-guld i längdhopp.

2013 åkte Emma till Moskva för att tävla i VM i höjdhopp. Inför alla stora mästerskap dyker det upp frågor som rör mänskliga rättigheter, och den här gången handlade det om Rysslands antigaylagar. Kvällen innan kvalet postade Emma en bild på Instagram på sina nymålade naglar, något som spreds över hela världen. Läs mer om regnbågsnaglarna som blev en världsnyhet här!

Flyg högt, Emma! är inspirerad av Emma Greens barndom och modet att stå upp för människors lika värde.

Boken om Emma

Zećira Mušović

Landslagsmålvakten Zećira är uppvuxen i Helsingborg och har tidigare spelat för FC Rosengård. Idag spelar för hon för Chelsea och Svenska landslaget. Under VM-2023 blev hon känds över hela världen för sin insats i målet.

Boken Dröm stort, Zećira! är inspirerad av Zećira Mušovićs barndom.

Boken om Zećira

Kosovare Asllani

Kosovare Asllani, eller Kosse som hon ofta kallas, är en av de stora stjärnorna i svenska landslaget. Hon har varit proffs både i det franska laget Paris Saint-German och Manchester City i England, och när den spanska storklubben Real Madrid startade ett damlag var Kosse den första spelaren de skrev kontrakt med. 

OLIKA har gett ut tre böcker inspirerade av Kosovare Asllanis barndom.

Böcker om Kosse

Hedvig Lindahl

Hedvig Lindahl är den målvakt som spelat flest landskamper någonsin för svenska landslaget. Förutom att vara fotbollsspelare på elitnivå är Hedvig också målvaktstränare och hjälper unga målvakter att utveckla sitt spel. 

OLIKA har gett ut två böcker inspirerade av Hedvig Lindahls barndom.

Böcker om Hedvig

Olivia Schough

Fotbollsproffset Olivia Schough är den snabbaste målskytten någonsin i svenska landslaget. När Sverige mötte Moldavien 2015 dundrade hon in 1-0-målet efter bara 16 sekunder! 

Olivia har, förutom att spela i landslaget, även spelat för proffsklubbarna Bayern München, Rossijanka och Djurgårdens IF.

OLIKA har gett ut tre titlar som är inspirerade av Olivia Schoughs barndom.

Böcker om Olivia

Marta Vieira da Silva

Marta kommer från den brasilianska staden Dois Riachos i Alagoas. När hon var liten kunde hon inte gå i skolan eller spela i något fotbollslag, eftersom hennes mamma inte hade råd. Men med mycket list och hårt arbete lyckades hon både börja skolan och komma till ett fotbollslag. Som 16-åring debuterade Marta i det brasilianska landslaget.

Marta har vunnit VM-silver och OS-silver, och varit fotbollsproffs i både Sverige och USA. Hon har blivit utsedd till världens bästa fotbollsspelare sex gånger.

OLIKA har gett ut boken Gå på mål Marta, inspirerad av Martas barndom och uppväxt.

Boken om Marta

Nilla Fischer

Nilla Fischer spelade i Sveriges landslag mellan 2001 och 2022. 2019 kom hon hem från proffslivet i Tyskland för att spela i allsvenskan med Linköpings FC. 2018 fick hon Diamantbollen för att hon var Sveriges bästa spelare.

OLIKA har gett ut titeln Backa hem Nilla, inspirerad av Nilla Fischers barndom.

Boken om Nilla

Charlotte Rohlin

Charlotte Rohlin föddes 1980 i Linköping och har alltid varit en riktig vinnarskalle.

Charlotte har spelat över 150 matcher för Linköpings Fotboll Club och hela 77 landskamper. Hon har även blivit utsedd till årets back två år i rad. Idag jobbar Charlotte som fotbollstränare.

OLIKA har gett ut hela fem böcker som är inspirerade av Charlotte Rohlins barndom.

Böcker om Charlotte

Behrang Safari

Behrang Safari föddes i Teheran i Iran.  När han var två år flydde familjen till Sverige på grund av kriget mellan Iran och Irak. Behrang har bland annat spelat i landslaget och med Lunds SK. Han har vunnit fyra SM-guld med MFF, schweiziska ligan fem gånger med FC Basel och belgiska ligan två gånger med RSC Anderlecht.

OLIKA har gett ut boken Snygg brytning, Behrang! inspirerad av Behrangs barndom.

Boken om Behrang

Therese Sjögran

Therese Sjögran kommer från Södra Sandby. Hon är fotbollsspelaren som spelat näst flest landskamper i Sverige – hela 214 matcher. Therese spelade i landslaget från att hon var 20 till 38 år och har varit proffs i USA. Idag är hon sportchef i FC Rosengård.

OLIKA har gett ut två titlar inspirerade av Therese Sjögrans barndom.

Böcker om Therese

Khaddi Sagnia

Khaddi Sagnia är friidrottare på elitnivå och tävlar i längdhopp och kortdistanslöpning. Hon är uppvuxen i Hjällbo utanför Göteborg och redan som 16-åring tog hon guldmedalj i tresteg i Ungdoms-OS i Singapore.

OLIKA har gett ut boken Vilket hopp, Khaddi! inspirerad av Khaddis barndom.

Boken om Khaddi

Linnéa Larsson

Linnéa Larsson är född i Hamar i Norge, men flyttade till Ljusdal som barn. Linnéa började spela bandy redan som treåring och det blev snabbt det bästa hon visste. Om somrarna när det inte fanns någon is spelade hon fotboll, och som 15-åring flyttade hon till Stockholm för att satsa på både bandy och fotboll.

Linnéa var så duktig på både bandy och fotboll att hon spelade i landslaget för båda sporterna. Med AIK har Linnéa tagit två SM-guld.

OLIKA har gett ut två titlar inspirerade av Linnéa Larssons barndom.

Böcker om Linnéa