Bokhandledning: Askungen

Äntligen får Askungen sin prinsessa!

En modern tolkning av den klassiska sagan. Prinsessan är så nyfiken på vem den dansande främlingen var att hon skickar ut sin specialstyrka för att leta.

Frågor om att få vara med, dans och kärlek

Det är fest på slottet alla är bjudna, men Askungen får inte gå på festen. Hur tror du att det känns för henne då?

När Askungen kommer till slottet så blir Prinsessan glad. De har mycket att prata om. Vad tror du att de pratar om?

Askungen kan inte låta bli att dansa när hon hör musiken. Finns det någon sång som du tycker om att dansa till?

Prinsessan blir glad av att se Askungen dansa och vill vara med. Hur kan en göra om en vill vara med när någon annan gör något som verkar roligt?

Prinsessan bli kär i Askungen, varför blir hon det tror du? Och varför tror du att Askungen blir kär i Prinsessan? Vad kan göra att en blir kär i en annan person?

Frågor om agenter, att tränga sig och trolleri

Prinsessan skickar ut en specialstyrka med skoagenter. Om du hade en specialstyrka som kunde hjälpa dig med saker, vad skulle du be dem göra då?

När Askungen ber att få testa skon som skoagenterna har med så tränger sig hennes kusin fram och före. Varför gör han så, tror du? Vad tycker du om det?

I berättelsen står det att Askungen ansvarar för många sysslor. Vilka sysslor hjälper du till med hemma?

Askungen är ofta smutsig av aska på grund av att hon eldar i vedpannan, därför kallas hon för just Askungen. Vad tror du att hon tycker om det namnet? Kallas du för något annat än ditt namn? Vad tycker du om det?

Den goda fén kan trolla! Hen trollar fram en vagn och hästar. Om du kunde trolla - vad skulle du trolla fram då?

Kroppsnormer

En majoritet av de kroppar som barn och vuxna ser i böcker, reklam och annat är smala vita kroppar. Kvinnor är ofta smala och med stora bröst medan män är muskulösa. Vi ser sällan bilder på transpersoner och kroppar med ett ickebinärt uttryck. Det påverkar våra ideal och föreställningen om hur vi bör se ut. Bilderna som vi tar del av är inte särskilt lika hur människor faktiskt ser ut, vilket försvårar för oss att känna oss nöjda med våra egna kroppar. Genom att låta böcker visa många olika sorters kroppar bryts normerna upp och andra förebilder ges utrymme. I den här boken har Askungen muskulösa armar och prinsessan har en rundare kropp. Vi vill ge plats för fler kungligheter och personer med större kroppar!

Om kärlek

Kärlek är ett återkommande tema i barnböcker, särskilt i sagor. Men den kärlek som barn får ta del av är nästan uteslutande den mellan en kvinna och en man. Det gör att förväntningarna på vilken typ av kärlek som barnen förväntas känna blir väldigt tydliga och starka. Behovet av att ge och känna kärlek är starkt hos människor och alla barn har rätt att får känna att deras kärlek, eller att kärleken som finns i deras familj är okej. Därför är det viktigt med böcker som visar många olika sorters kärlek bortom heteronormen och att vi berättar för alla barn att tjejer, henpersoner och killar kan bli kära i tjejer, killar, henpersoner i en eller flera. All kärlek är bra kärlek och vi får all plats under regnbågen!

Förskolans läroplan

  “Förskolan ska aktivt inkludera ett jämställdhetsperspektiv så att alla barn får likvärdiga möjligheter till utvidgade perspektiv och val oavsett könstillhörighet, och utveckla normer och förhållningssätt för arbetet och samvaron i barngruppen.” Lpfö 2018