Bokhandledning: Backa hem, Nilla!

Häng med fotbollsstjärnan Nilla Fischer

Den nya fotbollssäsongen börjar bra! Nilla ska få spela nio mot nio istället för sju mot sju. Laget får också en ny tränare, och det är ingen mindre än Zawadi Oduya, landslagslegendaren från Verum! Men det blir inte riktigt som Nilla tänkt sig. Zawadi har helt andra planer för Nilla än vad hon själv har.

Frågor till boken

1. För Nilla är det viktigt att göra bra ifrån sig när hon spelar. Finns det något du gärna gör bra ifrån dig på? Hur känner du dig om det inte går som förväntat?

2. När Nilla ska tävla i bordtennis blir hon väldigt nervös. Har du blivit så nervös, någon gång? Vad kan vara bra med att bli nervös? Vad kan vara mindre bra, tror du?

3. Nilla bryr sig väldigt mycket om vad andra tänker om henne. Har du någonsin känt som Nilla? Upplever du att du bryr dig om vad andra tycker om dig?

4. Nilla tycker det är svårt att läsa av Evin, hon vet inte vad hon tänker eller känner. Känner du någon som är svår att läsa av? Vet du om du är svår, eller lätt, att läsa av?

5. Nilla blir osäker på om hon ens borde spela fotboll, fast hon älskar sporten. Har du känt dig besviken någon gång? Vad berodde det på?

6. Evin säger till Nilla att hon inte ”pallar … när du hela tiden är så hård mot dig själv.” Vad tror du att hon syftar på här? Upplever du att du är hård mot dig själv? I vilka sammanhang då? Hur får det dig att känna dig?

7. Nilla blir glad av Evin, av att vara nära henne. Finns det någon som du gärna är nära och som gör dig glad? Vad är det med personen som du gillar? Varför, tror du?

8. Zawadi säger till Nilla att ”fotboll är ett lagspel” och att ”ensam är inte stark”. Vad tror du hon vill säga här? Varför tror du hon säger det till Nilla?

9. Fotboll är enligt Nilla världens bästa grej. Finns det någon sport du gärna utövar? Vad är det du gillar med just den sporten? Föredrar du lagsport, eller individuella sporter? Varför då, tror du?

10. Nilla betyder blå på farsi och urdu, och Evin betyder kärlek på kurdiska. Hur många språk kan du? Om du skulle lära dig att prata ett annat språk, vilket skulle du lära dig då?

Landslaget i fotboll

EM 2022 semifinal mot England.

OS 2021 silver.

VM 2019 Sverige vann bronsmatchen mot England med 2-1.

EM 2017 kvartsfinal.

OS 2016 vann Sverige mot hemmanationen Brasilien i semifinalen efter straffsparkar och vann silvermedalj.

EM 2013 semifinal med Danmark.

2018 vinner Nilla Fischer Diamatbollen i fotboll och håller ett brandtal där hon bland annat sa "Sluta aldrig att kämpa för jämställdhet och känn ingen tacksamhetsskuld, för vi är värda så mycket mer!"