Bokhandledning: De vilda och den gåtfulla tjuven

Vem är tjuven?

Steg hörs på taken och saker försvinner. Tänk om någon vill åt den magiska skruvmojängen? Och tänk om den silvriga jättelarven är inblandad? April och Kian måste vara extra försiktiga. För det här kan bli riktigt farligt.

Frågor om boken

1. Aprils pappa säger att April är hans finaste skatt. Det gör April helt varm i kroppen. Hur känner du när du blir glad och känner dig älskad? Hur känns det att tycka om någon?

2. April och Kian har en pakt. Om de blir ihjälskrämda någon gång så ska de bli det tillsammans. Har du en överenskommelse eller pakt med någon? Hur bestämde ni det?

3. När lådan tvingar Kian och April att stanna vid Hemska huset lurar de sig själva att de inte är rädda för något alls När blir du rädd? Har du något knep för att övervinna rädsla?

4. Faster Anja gömmer illaluktande ostar i Hemska huset. Har du någon hemlighet? Hur skulle det kännas om någon fick reda på din hemlighet? Kan det finnas tillfällen då en måste avslöja någons hemlighet för någon annan?

5. April och Kian sover ute i det stora trädet i sina virkade trädsovsäckar. Skulle du våga sova i ett träd? Har du sovit ute någon gång?

6. April och Kian är med i klubben “Märkliga mannickers vänner”. Är du medlem i någon klubb? Vad skulle du vilja vara med i för klubb om du inte är med i någon?

7. När April och Kian ska ut i natten för att rädda manicken säger April att det är “sommarmörkt” ute. Vad menar April med det tror du? Kan mörker vara på olika sätt beroende på vilken årstid det är? Vilken årstid gillar du bäst och varför?

8. Henrietta verkar ha svårt för att säga tack. Hon gör det inte förrän Lådan uppmanar henne att göra det. Varför tror du hon har svårt för att säga tack? Varför är det viktigt att säga tack? Ge tre exempel på när en kan tacka för något.

Om mod

Det är spännande och kul att utmana sig själv, men det kan också vara läskigt att göra saker som vi inte riktigt vågar. När vi klarar av nya utmaningar känns det bra och vårt självförtroende växer. Men ingen kan vara modig jämt. Därför är det också viktigt att vi får visa oss sårbara.

Tyvärr är det fortfarande så att många tjejer och killar uppfostras på olika sätt och de snäva normerna i vårt samhälle finns kvar. Vem uppmuntras att testa gränser? Och vem uppmuntras att vara äventyrlig och våga prova nya saker.

Peppa dig själv att ta den plats du vill. Och peppa andra att våga testa nya saker. Det är okej att misslyckas, gråta och vara sårbar så hjälp varandra att våga visa alla olika känslor.

Om att vara bestämd

Att vara säker på vad en tycker och vill och har lätt för att uttrycka det klart och tydligt är en egenskap som de flesta har nytta av. Att kunna identifiera vad du vill och kunna säga det behöver inte utesluta förmågan att lyssna på vad andra vill, och behöver inte heller handla om att du alltid måste få din vilja igenom.

Att uttrycka sin vilja, att lyssna, förmågan att ge andra plats och att kunna kompromissa är en viktig del av demokratiarbetet på skolan. Har du några idéer hur ni kan jobba mer med detta?

Skolans läroplan

"Det är inte tillräckligt att i undervisningen förmedla kunskap om grundläggande demokratiska värderingar. Undervisningen ska bedrivas i demokratiska arbetsformer och förbereda eleverna för att aktivt delta i samhällslivet." Lgr rev. 2019