Bokhandledning: De vilda och den magiska cykeln

Hur mycket kan en cykel bråka?

April önskar sig en ny cykel. Men istället får April en livsfarlig gammal skruttcykel. Den tokflyger och kraschlandar. Inte nog med det. Cykeln säger åt April och Kian att de måste befria en stulen mojäng. Hur galen kan en cykel bli?

Frågor om boken

1. April blir så arg att det kommer en arg klump i magen som börjar pysa. När blev du senast arg? Hur känns ilskan i din kropp?

2. Kian blir imponerad när April kraschlandar i trädgården och slår ett vildsint modighetsrekord. Vad blir du imponerad av? Och vad gillar du att göra för vildsinta
grejer?

3. April bor med sin pappa och faster Anja (och skatan Dropp). Vilka bor du med? Hur bor ni? Vilka ingår i din familj?

4. Grannen Edda är värdelös på att baka bullar, men desto bättre på att uppfinna och svetsa smarta prylar. Vad är du bra på? Är det okej att säga till om någon inte är bra på något? Kan alla vara bra på allt?

5. April vill väldigt gärna ha en ny cykel men April får en begagnad cykel. Vad finns det för fördelar med att köpa begagnade saker?

6. I trädet utanför Aprils fönster bor skatan Dropp. Dropp brukar komma in och prata och vara sällskap ibland. Känner du något djur som du gillar? Vad är det som du gillar med er vänskap?

7. Uppdraget i boken, att hitta skruvmojängen, utför Kian och April på natten när det är mörkt ute. Gillar du att vara ute när det är mörkt? Varför tror du att många är rädda för mörkret?

8. Lådan är inte så bra på att landa och behöver verkligen öva. Vad behöver du öva på? Hur kan du göra det?

Vilka uppfinnare känner du till?

Här kommer några exempel på smarta uppfinningar: Tvättmaskinen, kevlar, bakpulver, menskopp, solceller, penicillin, mikrofoner och kardborreband. Känner du till vem som har uppfunnit dessa saker?

När vi tänker på ordet uppfinnare är det fortfarande många som ser framför sig en vit man i en vit rock. Men det stämmer ju inte alls. För att förändra stereotypa normer om VEM som är uppfinnare och VAD som är en uppfinning behöver vi därför lyfta fram förebilder på många olika personer som är uppfinnare och många olika saker som är uppfinningar.Om mod

Det är spännande och kul att utmana sig själv, men det kan också vara läskigt att göra saker som vi inte riktigt vågar. När vi klarar av nya utmaningar känns det bra och vårt självförtroende växer. Men ingen kan vara modig jämt. Därför är det också viktigt att vi får visa oss sårbara.

Tyvärr är det fortfarande så att många tjejer och killar uppfostras på olika sätt och de snäva normerna i vårt samhälle finns kvar. Vem uppmuntras att testa gränser? Och vem uppmuntras att vara äventyrlig och våga prova nya saker. Peppa dig själv att ta den plats du vill. Och peppa andra att våga testa nya saker. Det är okej att misslyckas, gråta och vara sårbar, så hjälp varandra att våga visa alla olika känslor.

Skolans läroplan

"Skolan ska stimulera elevernas kreativitet, nyfikenhet och självförtroende samt deras vilja att pröva och omsätta idéer i handling och lösa problem. Eleverna ska få möjlighet att ta initiativ och ansvar samt utveckla sin förmåga att arbeta såväl självständigt som tillsammans med andra." Lgr rev. 2019