Bokhandledning: De vilda och den mystiska tidsmaskinen

Vem är det som smugglar urtidsdjur?

April och Kian måste sätta stopp för djursmugglingen, annars rubbas sakernas ordning. Klockor som går baklänges. Jätteödlor som nafsar efter dem och bussar som hoppar groda - hur knäppt kan det bli?

Frågor om boken

1. När Edda vill bjuda April och Kian på sin överraskande dricka säger April nej. Hon säger att det låter äckligt. Måste en alltid säga sanningen eller vad en tänker? Varför kan det vara bra och varför kan det vara dåligt?

2. April tycker att det fina med Kian är att han kan vara rädd för småsaker, men att han aldrig fegar ur för viktiga saker. Vilka viktiga saker har du gjort? Hur känndes det?

3. Kian och April kan kättra till varandras fönster, men det funkar bara ibland för varannan vecka bor Kian hos sin mamma. April tycker att det verkar lyxigt att ha två rum. Hur många rum bor du i? Vad kan vara lyxigt med att ha två rum? Finns det något som kan vara mindre lyxigt?

4. När Karlsson och Karlsson inser hur farliga ödlorna är ångrar de att de tog hem ödlorna. Har du ångrat dig någon gång? Tycker du att en ska erkänna sin ånger eller försöka lösa det så att ingen märker något?

5. Henrietta gömmer mojängen i ett hemligt lönnfack i skoklacken. Om du hade ett hemligt lönnfack, var skulle det vara? Vad skulle du gömma där?

6. Aprils cykel är en märklig manick som kan förvandla sig till en flygande låda som kan prata. Vad skulle du vilja ha för märklig manick? Vad skulle den kunna göra?

7. I trädet utanför April och Kians hus kan de vara ifred och slippa alla jobbiga vuxna. Varför är det skönt att vara utan vuxna ibland? Har du något ställe där du kan vara ifred?

8. Varför tror du Karlsson och Karlsson gör sina affärer med den mystiska personen i kyrkan på natten och inte på dagen? Gillar du att vara ute när det är mörkt? Varför eller varför inte?

Om heteronormen och vänskap

Små barn leker ofta tjejer och killar tillsammans och med alla olika leksaker. Men ju äldre vi blir desto mer separeras tjejer från killar genom till exempel "tjejleksaker" och "killleksaker" eller "tjejlekar" och "killekar". Många tänker också att när killar och tjejer är med varandra så är de kära eller ihop. Den här idén att tjejer och killar gillar olika saker och att de förväntas vara kär i varandra kallas för heteronormen. I bland ställer normer till det för oss. När du stöter på stereotyper så kom igåg att det är normen och de snäva förväntningarna det är fel på, inte på dig. Vi får alla gilla de olika lekar vi tycer om och skapa vänskapsband bortom heteronormen.

Om ilska

Alla människor känner alla sorters känslor. Men genusnormer gör att tjejer och killar ofta blir bekvämare med att uttrycka olika sorters känslor. För tjejer är det ofta mer okej att visa ledsamhet, och mindre okej att vara arga. Ilska är en viktig känsla eftersom den är som ett signalsystem som visar att något är fel och ger styrka att uttrycka det.

Därför behöver vi alla öva på att uttrycka ilska, på sätt som inte går ut över andra, till exempel fysiskt. Hur brukar du uttrycka din illska?

Läroplanen för skolan

"Eleverna ska få uppleva olika uttryck för kunskaper. De ska få pröva och utveckla olika uttrycksformer och uppleva känslor och stämningar." Lgr rev. 2019