Bokhandledning: Du är en stjärna, Amy!

Yes, säger Amy, vi startar ett band!

Amys kompis Jossan spelar i ett band och det vill Amy också göra. Men det är pappavecka och han vet inget om musik. Och mamma är iväg och jobbar. Hur ska Amy nu bli klar med låten?

Frågor om boken

1. Amy har en storasyster, Jossan, som hon ser upp till och tycker jättemycket om. Har du någon förebild? Vem eller vilka är det? Varför är personen/personerna din förebild?

2. Amy brukade ta med sig två gosedjur när hon byter hem. Har du något gosedjur eller någon annan grej som du alltid vill ha med i väskan?

3. Amy ringer till mamma, men ingen svarar. Hon känner sig lite besviken. När blir du besviken? Finns det tillfällen då du blir extra besviken på någon?

4. De skriver en låt och Amy känner sig stolt och vill visa upp den. Har du varit stolt över något du gjort? Vad var det?

5. Jossan är på scenen och verkar inte alls rädd. Tycker du om att stå på scen? Har du gjort det och vad gjorde du då?

6. Tillsammans skriver de en låt! Vilken låt är din favoritlåt? Varför är det din favoritlåt?

7. Amy skriver på rim, tycker du om att rimma? Har ni ramsor
med rim som ni brukar sjunga? Amys pappa rimmar rys med
frys, vilka rim kan du?

8. Amys mamma kan spela gitarr och Jossan spelar trummor. Kan du spela instrument, eller har du testat att spela något instrument någon gång?

I slutet av boken står låten nedskriven. Försök sjung eller spela låten med dina kompisar!

Om ilska

Att vara arg är en känsla som precis som alla andra känslor är viktig att få känna. Det finns en tendens att försöka avleda ilska eftersom den upplevs som skrämmande. Men ilska som får uttryckas på ett sätt som inte går ut över andra är snarare bra att få känna klart. Ilska är också en viktig signal för oss om att något känns fel. Men ibland väcks ilska när det egentligen är andra känslor vi har behov av att känna – som rädsla eller ledsamhet. Att utforska känslor är därför viktigt för alla så att rätt känslor får komma fram och så att vårt signalsystem skickar rätt signaler och hjälper oss att må bra. Det finns en tendens att tycka att ilska är en känsla som är mer okej för killar och män att uttrycka, än för tjejer och kvinnor, meda det motsatta gäller för känslan ledsamhet.

Om att bo på flera ställen

Familjer ser olika ut. I Sverige finns det 1,2 miljoner familjer med barn under 18 år. Cirka trettio procent av alla barn lever i andra familjeformer än kärnfamiljen. Ändå fortsätter många att förutsätta att alla barn har en mamma och en pappa och att de lever tillsammans, en så kallad kärnfamiljsnorm. Nära tre av tio barn som inte bor med två föräldrar bor växelvis halva tiden hos sin mamma och sin pappa. (SCB)

Förändringar påverkar så klart alla inblandade och för många barn och vuxna är en separation positiv – bland annat när det kommer in ny vuxen och barn i deras liv.

Förändra genom att inte förutsätta att alla barn bor på ett ställe med en mamma och en pappa. Istället kan du ställa öppna frågor som; Hur många ställen bor du på? Hur många föräldrar har du? Så ger du plats för alla olika familjer.

Skolans läroplan

"Skolan ska vara öppen för skilda uppfattningar och uppmuntra att de förs fram. Den ska framhålla betydelsen av personliga ställningstaganden och ge möjligheter till sådana. Undervisningen ska vara saklig och allsidig. Alla föräldrar ska med samma förtroende kunna skicka sina barn till skolan, förvissade om att barnen inte blir ensidigt påverkade till förmån för den ena eller andra åskådningen." Lgr11, rev 2019.