Bokhandledning: Gå på mål Marta

Om fotbollsstjärnan Marta Vieira da Silva

Det finns inget som kan stoppa Marta med bollen! Inte spelarna på planen. Inte flip-flopsen. Inte brorsan. Hon är snabbast på plan där hon dribblar och fintar, och drömmen är att en dag vara med i landslaget.

En spännande kapitelbok om att växa upp i fattigdom och kämpa hårt för att utmana fördomar och nå sina drömmar!

Om drömmar, fotboll och träning

Marta överraskar alla genom att dribbla förbi João. Har du gjort något överraskande någon gång? Hur kändes det?

Marta drömmer om att bli fotbollsproffs och tänker att hon i så fall skulle köpa all mat i hela världen till sin mamma och ett stort hus. Vad drömmer du om att göra? Vad skulle du göra om dina drömmar blev verklighet?

Varken Marta eller Solange går i skolan. Hur tror du det skulle vara att inte gå i skolan? Varför tror du att vissa har möjlighet att gå i skolan och andra inte?

När Marta spelar sin första match med skollaget blir hon kallad ”myran” av en motspelare och blir tacklad så att hon flyger. Men Marta ser snarare fördelar med att vara kort och bestämmer sig för att använda det till sin fördel. Har du någonsin använt saker som andra tyckte var negativa till din fördel? Hur gjorde du då och hur kändes det?

Om familj och ekonomi

Marta och hennes släktingar samlas ofta hos farmor och äter middag när föräldrarna jobbar. Finns det någon du brukar vara hos när dina föräldrar är borta? Vad brukar ni göra då?

Marta blir arg på José för att han inte vill att hon ska spela fotboll bara för att hon är tjej. Har du varit med om att någon har bemött dig steroetypt utifrån förväntningar om hur killar och tjejer ska vara? Vad hände då?

När Marta blir antagen till skollaget oroar hon sig för att hon inte ska få vara med för att hon inte har några riktiga fotbollsskor. Men Matheo hjälper henne och pratar med Senhor Andrade. Hur tycker du att en bäst hjälper en vän i knipa?

Efter att laget har vunnit turneringen blir Marta erbjuden att åka till Rio de Janeiro och spela fotboll. Hon blir överlycklig samtidigt oroar hon sig över pengar och att resa ifrån familjen. Hur tror du att du hade känt om du var Marta?

Om yrken

Vilka yrken vi väljer beror på många saker, men en viktig ingrediens handlar om förebilder. Om du bara ser kvinnor i omsorgsyrken är det svårare för den som identifierar sig som pojke att tänka att det är en möjlig framtid. På samma sätt är det lätt hänt att tänka att en fotbollsspelare är samma sak som en man om du bara ser män som är det. Det finns också andra normer än genusnormerna som påverkar yrkesval. Socioekonomi och ekonomiska resurser spelar också in i vilka framtidsdrömmar du skapar dig. I den här boken utmanas både genusnormer och socioekonomiska normer genom att Marta satsar på att bli fotbollsproffs.

Om tjejer och fotboll

Trots att fotboll är en av de största sporterna för tjejer finns det fortfarande få böcker som speglar dem. Liksom annat i samhället, som uppmärksamhet
i media, priser och galor etcetera, så ger det här en signal till tjejer om hur vi värderar deras intresse. Det finns också en tendens att låta böcker där tjejer spelar fotboll fokusera på annat, som kärlek och relationsdraman. I boken om Marta är fotbollen det centrala, även om det så klart vävs in spännande moment och intressanta relationer. Böckerna bygger också på en verklig person, vilket pekar på att det går att satsa på fotboll som karriär – oavsett könsidentitet.

”Skolans uppgift är att låta varje enskild elev finna sin unika egenart och därigenom kunna delta i samhällslivet genom att ge sitt bästa i ansvarig frihet.” Lgr 11, rev 2019