Bokhandledning: Här kommer UppfinnarJohanna!

Tycker du om uppfinningar?

UppfinnarJohanna kan uppfinna allt! Men det finns en väldigt sur farbror där Johanna bor. Varför är han så sur och kommer hennes nya uppfinning att lyckas?

Frågor om uppfinningar

Johanna ska bli världens bästa uppfinnare. Vad betyder det att vara ”uppfinnare” eller att ”uppfinna”? Vad tycker du verkar roligast med att uppfinna? Vad verkar svårast?

Varför tror du att människor uppfinner saker och ting? Känner du till en uppfinning som någon har gjort?

Övning! Uppfinningar är svar på problem. Prata tillsammans med barnen om saker de inte tycker fungerar eller är krångligt. Skriv upp dem eller rita dem. Klura tillsammans hur ni skulle kunna lösa problemen. För kreativitet är det viktigt att inte värdera som bra eller dåligt. Då skapas en mer positiv atmosfär där det roliga står i fokus; det handlar inte om att prestera utan om att få utlopp för idéer och att våga skapa.

Frågor om att vara ifred, skratt och att träna

I boken stänger Johanna in sig när hon ska uppfinna, hon vill vara ifred. Vill du vara ifred ibland? Vad gör du då? Vad gör du om någon annan vill vara ifred?

Johanna gör en uppfinning som får folk att skratta. Vad brukar du skratta åt? Finns det bra skratt och dåliga skratt?

I boken pratar Johanna om att hon ska träna en massa för att bli världens bästa uppfinnare. Varför är det så att en ofta måste träna för att bli bra?

Johannas småbröder tycker att hon är bra på att uppfinna. Vad tycker du att du är bra på?

Uppfinnare och identitet

När vi tänker på ordet uppfinnare ser många framför sig en vit man i en vit rock eller kanske kommer bilden av UppfinnarJocke upp i ditt huvud? Att uppfinna och att vara uppfinnare knyts till idén om manlighet. Uppfinningar hänger i mångas medvetande ihop med teknik, ett område som länge varit vikt åt killar och män. Men uppfinningar handlar om att lösa problem. För att förändra normerna behöver vi därför ge barn fler exempel och förebilder på vilka olika personer som är uppfinnar och vilka olika saker som är uppfinningar.

Här kommer några exempel på smarta uppfinningar: Tvättmaskinen, kevlar, bakpulver, menskopp, solceller, penicilin, microfoner och kardborreband.


Historiska uppfinnare

Grace Hopper arbetade för den amerikanska militären som matematiker. Hon arbetade med en av världens första datorer (Mark 1) och skrev datorns första program. Världens första datorprogram uppfanns av en kvinna som hette Ada Byron Lovelace på 1800-talet.

Här är några coola uppfinnare som ni kan kolla upp:
Dorothy Vaughan, Gladys West, Jean Sammet, Amalia Eriksson, Monica Dahlstrand, Leona Chalmers.

Förskolans läroplan

  “Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utvecklaförmåga att utforska, beskriva med olika uttrycksformer, ställa frågor om och samtala om naturvetenskap och teknik, förmåga att upptäcka och utforska teknik i vardagen, och förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, materialoch redskap.” Lpfö 2018