Bokhandledning: Konrad klär på sig

Klänning, stövlar och mössor

Konrad och Hedvig ska gå ut. Men först måste de klä på sig. Vad ska de välja? kanske baddräkten det regnar ju eller piratkläderna?

En bok som bjuder in till samtal om kläder, val och konflikter.

Badkläder när det regnar?

Konrad och Hedvig ska gå ut. Men först måste de klä på sig. Mamma säger att det regnar. Vad brukar du ha på dig när det regnar? Gillar du att hoppa i vattenpölar?

Hedvig och Konrad bestämmer sig för att ta på baddräkterna när de ska gå ut i regnet. Brukar du ha baddräkt eller brukar du bada naken?

Trolleri och konflikter

Kanske går det att trolla så att vädret ändrar sig? Hedvig provar att ta fram trollstaven. Om du skulle kunna trolla vad skulle du trolla fram då?

Konrad har en stav med en stjärna på. Tror du att Hedvig också vill ha en sån stav? Hur kan en göra när flera personer vill ha samma sak?

Normer kring familj

Familjer ser olika ut. I Sverige finns det 1,2 miljoner familjer med barn under 18 år. Tre av tio familjer är inte kärnfamiljer med mamma-pappa-barn, trots detta är familjenormen stark och många familjer osynliggörs i filmer, böcker och tidningar. Ungefär två av tio familjer består av en förälder och en av tio familjer har bonusföräldrar. (SCB 2022)

Förskolans uppdrag är att spegla alla olika familjer på ett självklart sätt. Hur kan vi vuxna göra detta? Istället för att fråga barnen vad heter din mamma och pappa? kan vi fråga vilka finns i din familj?

Gör en familjestjärna! Ett annat sätt att arbeta inkluderande är att låta all barn göra en familjestärna, med foto på barnet i stjärnans mitt och på varje del i stjärnan kan ni rita och skriva in de viktiga personer som finns i barnets liv. På så sätt ger ni plats för familjer med två mammor, två pappor, flera föräldrar, syskon, farfar, en katt och ja alla olika som finns i barnets närhet och är viktiga.

Förskolans läroplan

  “Förskolan ska vara en levande social gemenskap som ger trygghet samt vilja och lust att lära. Barn skapar sammanhang och mening utifrån sina erfarenheter och sätt att tänka. Därför ska de i förskolan möta respekt för sin person och sitt sätt att tänka och förstå sin omvärld. Alla som arbetar i förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla tillit och självförtroende.” Lpfö 2018