Bokhandledning: Konrad lussar

Lucia, tomte eller stjärnstrut?

Spännande med Luciatåg. Men vad ska Hedvig och Konrad klä sig till? och hur många lucior kan det egentligen vara i ett luciatåg? En bok om traditioner och att få vara som en vill.

Frågor om roller och kläder

Brukar du klä ut dig? Vad är roligt med att klä ut sig? Känns det som att du blir en annan när du klär ut dig? Hur blir du då?

Konrad och Hedvig bråkar om vem som ska ha luciakronan. Har du bråkat med någon om kläder någon gång? Vem då? Vad hände?

Konrad vill vara glittrig. Hur känns det att vara glittrig? Har du något som glittrar?

Hedvigs tröja är trasig och Konrads byxor är för små. Vad kan en göra när kläder går sönder? Eller en växer ur dem? Vad kan vara bra med att inte köpa nya kläder?

Prova rösten

Övning! Lyssna på olika julsånger tillsammans med barnen. Försök lyssna efter på vilket sätt sångerna sjungs. Till exempel brukar en sjunga ”Tomtarnas julnatt” (tipp tapp, tipp tapp) svagt och försiktigt. Prova att låta barnen visa hur sången känns med hela kroppen.

Lyssna på en annan sång som en brukar sjunga jättestarkt, som ”Oh helga natt”. Låt barnen visa hur det känns med hela kroppen.

Låt barnen sedan prova att sjunga på olika sätt, svagt eller starkt. Prata om magstödet, att förankra ljudet i magen, och att göra stödet så stort och starkt som en bara kan. Fundera tillsammans på när annars det kan vara bra att använda magstödet. Testa till exempel att säga nej med och utan magstöd.

Frågor om lucia och högtider

Konrad och Hedvig firar lucia på sin förskola. Brukar ni också fira lucia? Finns det något du tycker att ni borde göra när ni firar lucia?

Lucia är en rätt ovanlig tradition, som nästan bara firas i Sverige. En tradition är något som en gör på ungefär samma vis varje år, eller varje gång. Känner du till några andra traditioner? Vilka traditioner har ni i er familj? Vad gör ni då? Har du någon favorit tradition?

Exempel på traditioner midsommar, ramadan, första maj, påsk, pride, sabbat och halloween.

Normer om nakenhet

Från att ha betraktats som något naturligt och oskyldigt, har barns nakenhet blivit allt mer omgärdat av rädslor. Det har bland annat lett till att vi ser allt färre nakna barn i film, barnböcker och på badstränder. Att som litet barn få leka och vara naken skapar trygghet och gör en bekväm i sin kropp. Att se andra barn vara nakna tar bort lite av de skamkänslor som vi vuxna lätt kan föra över på barn när vi ber dem att ta på sig eller skyla sig. Det är också viktigt att barn får se bilder på andra nakna barn för att förstå hur olika kroppar ser ut. I den här boken provar Hedvig och Konrad en rad olika kläder, men de provar också att vara nakna på ett självklart och oproblematiserat sätt.

Förskolans läroplan

  “I förskolans uppdrag ingår att överföra och utveckla ett kulturarv – värden, traditioner och historia, språk och kunskaper – från en generation till nästa. Förskolan ska också se till att olika kulturer synliggörs i utbildningen.” Lpfö 2018