Bokhandledning: På rymmen: jagad av mamma polis!

Nu kommer polisen...

Det är dags att gå till förskolan! Ett äventyr där det gäller att inte bli upptäkt av mamma polis. En omhändertagande storebror och huvudperson med hörapparat.

Illustration med ett litet barn som ska borsta tänderna, stora syskonet håller upp händerna och mamma polis tittar in genom dörren - På rymmen - Bilderbok 1-3 år - OLIKA förlag - Författare: Jonna Kilstam - Illustratör: Johanna Arpiainen

Frågor om att smyga och rymma

Storebrorsan smyger försiktigt ut i huset för att se till att inte väcka vakten. Lilla syskonet hänger på. Brukar du smyga på morgonen för att inte väcka någon i ditt hem? Har du knep för att vara så tyst som möjligt?

Barnen leker rymning och mamma och vakten jagar dem. Har du lekt tjuv och polis? Vad tycker du är roligt med den leken? Finns det något som är lite läskigt i leken?

Syskonen bygger en hinderbana för att komma fram till frukosten. Fundera på vägen som du tar till förskolan, finns det något hinder längs med den? Finns det något du måste ta dig över för att komma fram?

Ibland kan en tycka att saker är så tråkiga eller läskiga att en vill rymma ifrån dem. Har du känt att du vill rymma någon gång? Varför ville du det?

Illustration med två syskon som sitter under köksbordet och äter frukost - På rymmen - Bilderbok 1-3 år - OLIKA förlag - Författare: Jonna Kilstam - Illustratör: Johanna Arpiainen

Frågor om poliser

Barnens mamma är polis. Hon har jobbat natt så storebror får lämna vid förskolan. Vet du några andra jobb där en jobbar på natten? Vad kan vara roligt att jobba på natten? Vad kan vara tråkigt?

Mamma polis har sin uniform. Känner du någon som har en uniform i sitt jobb? Skulle du vilja vara polis?

Poliser gör ett viktigt jobb för att skydda människor mot tjuvar och brott. Kan du komma på fler jobb som är viktiga för vårt samhälle?

Illustration med ett litet barn som smyger med ett finger för munnen, och en hund som ligger och sover - På rymmen - Bilderbok 1-3 år - OLIKA förlag - Författare: Jonna Kilstam - Illustratör: Johanna Arpiainen

Normer kring yrken

Sverige har en av världens mest könssegregerade arbetsmarknad. En anledning till det är att i många länder utförs barnomsorg och äldreomsorg som obetalt arbete av kvinnor. Vilka yrken vi väljer beror på många saker, men en viktig ingrediens handlar om förebilder. Om du bara ser kvinnor i omsorgsyrken är det svårare för den som identifierar sig som kille att tänka att det är en möjlig framtid. På samma sätt är det lätt hänt att tänka att en polis är samma sak som en man om du bara ser män som är det. Socioekonomi och ekonomiska resurser spelar också in i vilka framtidsdrömmar du skapar dig. Om dina föräldrar är läkare kanske du missar möjligheten att bli parkarbetare även om det egentligen är en yrkesroll som passar dig bättre. I den här boken ser vi en mamma som är polis och en storebror som är omhändertagande och kreativ. På så vis får barnet förebilder som utmanar traditionella könsroller och yrkesroller.

Förskolans läroplan

  “Förskolan ska skapa förutsättningar för barnen att lära känna sin närmiljö och de samhällsfunktioner som har betydelse för det dagliga livet samt att ta del av det lokala kulturlivet.” Lpfö 2018