Bokhandledning: Pardis Moradi är här!

Vad skulle du göra om du var någon annan för en dag?

Ibland är det jobbigt att vara Pardis Moradi. Mormor bara tjatar. Dessutom vill hon att Pardis ska vara med i kören, och sjunga för hela skolan. Tänk om Pardis kunde få vara någon annan …

Frågor om boken

1. Pardis mormor tjatar på Pardis om att hen ska skynda sig. Har någon tjatat på dig om något? Hur kändes det? Hur hade du velat att den personen hade gjort istället?

2. Har du tjatat på någon, så som Pardis mormor gör? Varför gjorde du det? Vad hände då?

3. Pardis säger till mormor att hen inte vill bo med henne mer. Varför säger hen det, tror du? Hur tror du att Pardis känner sig?

4. Pardis vill prata med sin lärare Olle. Vad tror du att Pardis vill prata med Olle om? Har du någon som du kan prata med om saker känns jobbiga?

5. Pardis läser och spelar fotboll extra bra när hen låtsats att hen är Noa. Varför blir det så, tror du?

6. Pardis bor med sin mormor. Tror du att det bor någon mer med dem? Hur många bor hemma hos dig?

7. Pardis tycker om att sjunga. Men inte att sjunga inför andra. Måste en tycka om att uppträda för andra, tycker du?

8. Pardis blir arg på sin mormor och tycker att hon är världens jobbigaste. Men hen tycker också att hon är världens bästa. Finns det någon som du tycker om och tycker är jobbig?

9. Pardis blir arg på sin mormor. Hur tycker du att Pardis ska göra för att få sin mormor att förstå att hon gör fel?

Om hen

Ordet hen kom med i Svenska Akademiens ordlista år 2015. Hen kan användas när en inte vet könet på en person eller när det inte är relevant. Det finns också de som vill kallas hen, för att de inte känner sig som en hon eller en han, eller för att de är trötta på uppdelningen och föreställningarna kring hon och han. I den här boken används hen om Pardis, vilket också är ett namn som både tjejer och killar kan ha. Att kalla någon för hen kan en göra om en vet att den personen vill bli kallad för det, grundregeln när det gäller både hen, hon och han – och andra alternativ – är att är att ta reda på vad personen föredrar. Är du osäker så fråga, det är bättre än att använda fel pronomen om en person. På samma sätt som vi själva väljer hur vi vill uttrycka oss och klä oss så bestämmer vi själva om vi vill bli kallade för hon, hen eller han.

Om hudfärg

I samhällen över hela världen finns det människor av olika ursprung och med olika hudfärg, precis som i Sverige. Hur ser det ut i er bokhylla på skolan? Speglas människor med olika hudfärg? Titta på huvudpersonerna vilken hudfärg har de? Nästa gång du tittar på film kan du också kolla vilka olika hudfärger som speglas i filmen.

För att skapa ett inkluderande samhälle där alla känner sig likvärdiga är därför viktigt att spegla barn och vuxna med alla
olika hudfärger både i böcker, filmer och tidningar.

Skolans läroplan

"Skolan ska främja elevernas harmoniska utveckling. Detta ska åstadkommas genom en varierad och balanserad sammansättning av innehåll och arbetsformer. Gemensamma erfarenheter och den sociala och kulturella värld som skolan utgör skapar utrymme och förutsättningar för ett lärande och en utveckling där olika kunskapsformer är delar av en helhet." Lgr 11, rev 2019