Bokhandledning: Passa bollen! ropar Kosse

FRÅGOR OM SANNING, RELATIONER OCH KONFLIKTER

1. Kosse säger inte till sina bröder att bollen har landat på marken när de tävlar om vem som kan hålla den igång längst. Vad tycker du om det? Har du gjort något sådant någon gång? Hur kändes det?

2. Kosse övertalar sin kompis Emma att spela fotboll. Emma vill hellre göra andra saker. Har du övertalat något att göra något? Vad hände då? Har du blivit övertalad? Hur kändes det?

3. Grannen Antonio är snäll. Men Kosse är ändå lite rädd och tittar ner i marken. Varför gör hon så tror du?

4. Kosse peppar sin kompis Emma för att hon ska bli en bättre målvakt. Hur tycker du att en kan peppa en kompis så att hen utvecklas och blir bättre?

5. Emine och Felicia spelar på samma plan som Kosse och Emma. Men de är inte särskilt trevliga. Varför tror du att Emine och Felicia är som de är mot Kosse och Emma? Hur hade de kunnat göra istället?

6. Gympatränaren Sepideh säger till Kosse att hon borde passa de andra i sitt lag också. Hur tänker du kring hur Kosse spelar i den här boken? Vad är okej och vad är inte okej, tycker du? Hur ska ett bra lag fungera tycker du?

7. När Kosse ska tacka Felicia efter matchen funderar hon på att säga något taskigt. Men det gör hon inte. Varför tror du att det inte hade känts bra för Kosse att vara taskig? Hur tycker du att en ska behandla de som inte spelar sjyst? Hur är en bra vinnare?

FRÅGOR OM INTRESSEN OCH SYSSLOR

1. I början av boken har Kosse tråkigt ute på gården. Vad brukar du göra när du inte har någon vän att vara med?

2. När Kosse tittar på de vuxna som spelar tycker hon att hon är bättre än vad de är. Tycker du att du är bra på något? Finns det något som du skulle vilja bli bra på?

3. Grannen Antonio har ”gröna fingrar” och tycker om att pyssla i trädgården. Finns det något du tycker extra mycket om att göra?

4. Kosse och hennes bröder fixar mat och dukar så att de kan äta när föräldrarna kommer hem från jobbet med deras lillasyster. Brukar du göra något hemma? Som att städa, laga mat eller passa ett syskon? Finns det något som du tycker är roligt att göra hemma?

OM BESTÄMDHET

Att vara säker på vad en tycker och vill och har lätt för att uttrycka det klart och tydligt är en egenskap som de flesta har nytta av. Men på grund av våra genusnormer tenderar det vara fler pojkar som övas i de här färdigheterna, och i böcker skildras pojkar oftare så. Att kunna identifiera vad du vill och kunna säga det behöver inte utesluta förmågan att lyssna på vad andra vill, och behöver inte heller handla om att du alltid måste få din vilja igenom. Alla barn, oavsett kön, behöver få stöd i att utveckla både att uttrycka sin vilja och att lyssna, förmågan att ge andra plats och att kunna kompromissa är en viktig del av demokratiarbetet på skolan. I den här boken är Kosse en person som får uttrycka förmågor i sin personlighet som annars oftare speglas hos pojkkaraktärer.

OM FLICKOR & FOTBOLL

Trots att fotboll är en av de största sporterna för flickor finns det nästan inga böcker som speglar dem. Däremot finns det väldigt många böcker om pojkar som spelar fotboll. Liksom annat i samhället, som uppmärksamhet i media, priser och galor etcetera, så ger det här en signal till flickor om hur vi värderar deras intresse. Det är ingen slump att kvinnor har mycket svårare att leva på sitt spelande än män. Det finns också en tendens att låta böcker där flickor spelar fotboll fokusera på annat, som smink, kärlek eller andra relationsdraman. I böckerna om Kosse är det fotbollen som är det centrala, även om det så klart vävs in spännande moment och intressanta relationer. Böckerna bygger också på en verklig person, vilket pekar på att det går att satsa på fotboll som en karriär – oavsett könsidentitet.