Bokhandledning: Prinsessan Victoria

Kan prinsessor vara hemlösa?

Prinsessan Victoria är en varm berättelse om hemlöshet, enkel och fördomsfri, precis som det ska vara. En bok om vänskap och solidaritet med en hemlös prinsessa!

Frågor om känslor och att flytta

Barnet i boken går fram och pratar med Victoria fast hen inte känner henne. Tror du att du hade gjort det? Hur tror du att det känns om ingen någonsin pratar med en?

Barnet blir inte bjuden på kalas och berättar om detta för Victoria. Barnet tycker att det känns bättre när hen får berätta om sina känslor för Victoria. Har du någon du kan prata med när du är arg eller ledsen?

Barnet blir ledset när Victoria flyttar utan att säga hejdå. Men sedan ser hen att Victoria har ritat ett hjärta i snön. Hur tror du att det känns då? Har du någon gång blivit ledsen för att någon flyttat? Eller för att du har flyttat?

Frågor om hemlöshet

Victoria verkar inte ha någonstans att bo, så barnet lämnar dörren in till huset öppen. Har du träffat någon som inte har någonstans att bo? Hur tror du att det känns att inte ha någonstans att bo?

Victoria går inte till tandläkaren fast hon egentligen behöver. Vad tror du det beror på? Hur tycker du att en hade kunnat lösa problemet?

Victoria har varken vantar eller mössa fast det är kallt ute. Varför tror du att hon inte har det? Vad hade du gjort om du hade sett någon som suttit ute utan vantar och mössa när det är kallt?

Barnet ger sin pappas varmaste vantar och mössa till Victoria. Tycker du att hen gör rätt som gör det? Varför? Varför inte?

Victoria i boken heter samma sak som Kronprinsessan Victoria Bernadotte. Vet du vem det är? Tycker du att de är lika på något mer vis? Vad tror du är olika för de två Victoriorna?

Om hemlöshet

Idag möter eller ser de flesta barn personer som inte har någonstans att bo. Många hemlösa vittnar om att bland det värsta med att vara hemlös är att vara osynlig för människorna som passerar. År 2022 är över 33000 personer hemlösa i Sverige. Landets stadsmissioner är övertygade om att det rör sig om betydligt fler.

Enligt Socialstyrelsen beror hemlöshet både på individuella faktorer och på brister i samhället. Boken Prinsessan Victoria ger plats åt en hemlös person och det som barn upplever.

Om empati

Vår omvärld består av väldigt många olika sorters människor. Att lära sig se alla människor som medmänniskor värda respekt och empati är viktigt för att upprätthålla våra demokratiska värderingar. Om vi exkluderar hemlösa ur våra böcker får barn en skev bild av vilka som tillhör samhället.

I den här boken finns hemlösa Victoria som barnet möter på ett självklart sätt. Barnet i boken har inget tydligt definierat kön, vilket gör det lättare för alla barn att relatera till hens känslor och agerande. Om frågan om kön kommer upp kan du som pedagog fråga vad det är som gör att barnen undrar. Fundera tillsammans på om karaktären är en hen, hon eller han och vilka saker de använder som ledtrådar och om det spelar någon roll vad barnet är.

Förskolans läroplan

  “Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla öppenhet, respekt, solidaritet och ansvarstagande, förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors situation samt vilja att hjälpa andra, förmåga att upptäcka, reflektera över och ta ställning till etiska dilemman och livsfrågor i vardagen.” Lpfö 2018