Bokhandledning: Rödluvan

Har du träffat en varg?

Rödluvan bor i en liten stuga djupt inne i skogen. En dag vill han hälsa på sin sjuka morfar. – Bara om du går raka vägen och inte lämnar stigen, säger pappan. Det lovar Rödluvan. Men det är lättare sagt än gjort. För det är fler som bor i skogen. Och Rödluvan möter någon som inte har ätit på flera dagar …

En modern och oväntad tolkning av den klassiska sagan om Rödluvan.

Frågor om Rödluvan, vargen och hjältar

Rödluvans morfar är sjuk, så Rödluvan tar med sig fika och blommor till honom. Om någon du kände var sjuk, vad skulle du ta med dig, tror du?

Rödluvans pappa ber Rödluvan att följa stigen. Varför tror du pappan sa så? Vad tror du pappan är rädd för?

Vargen är jätte hungrig, hon har inte kunnat jaga eftersom hon är skadad. Vad är det som sitter fast i Vargens tass? Har du sett skräp i skogen någon gång? Vad tycker du vi borde göra om vi ser skräp i skogen?

Skogvaktaren är hjälten i sagan, hon räddar Rödluvan och morfar. Vad betyder det att någon är en hjälte? Vilka är dina hjältar?

Frågor om namn, bus och att hjälpa till

Rödluvan älskar sin kappa så mycket att han börjar kalla sig själv Rödluvan. Om du fick välja ett smeknamn, vad skulle det vara?

Rödluvan älskar skogen. Har du sett något djur i skogen? Vilket då? Har du hittat något du kan äta i skogen? Hur smakade det?

Skogvaktaren, Rödluvan och morfar busar med Vargen. Vad tycker du om buset? Finns det bra och dåliga bus?

Skogvaktaren frågar Vargen om hon vill hjälpa till i skogen. Varför gör skogvaktaren det, tror du? Hur tror du vargen känner när hon får frågan om hon vill hjälpa till?

Om miljö

Klimatkrisen gör att vi måste ställa om. Vi måste hitta nya sätt att förhålla oss till naturen och jorden och förändra vårt levnadssätt och våra konsumtionsmönster. Förutsättningen för att vi ska bry oss om och värna om vår miljö, är att vi tidigt får en relation till naturen. Genom att uppleva den i verkligheten och i litteraturen kan vi lägga grunden för ett sådant band mellan människa och natur, som är avgörande för en hållbar framtid.

Om identifikation

En roll som boken har är att erbjuda identifikation, eller som Svenska Barnboksakademin uttrycker det: ”Boken hjälper oss att förstå oss själva. Det stärker vår självkänsla att upptäcka att det finns andra som tänker och känner som vi.” Då könstillhörighet är en så relevant aspekt i vårt samhälle blir det en stark identifikationsfaktor. I Rödluvan är skogvaktaren en kvinna och vårdnadshavaren en omhändertagande pappa. Det här är ett sätt att bryta traditionella förväntningar om vem som kan göra och vara vad.

Förskolans läroplan

  “Utbildningen ska ge barnen möjlighet att tillägna sig ett ekologiskt och varsamt förhållningssätt till sin omgivande miljö och till natur och samhälle. Barnen ska också ges möjlighet att utveckla kunskaper om hur de olika val som människor gör kan bidra till en hållbar utveckling – såväl ekonomisk och social som miljömässig.” Lpfö 2018