Bokhandledning: Rött kort, Therese!

FRÅGOR TRÄNING, KÄNSLOR OCH NERVOSITET

1. Therese tränar skott genom att skjuta mot ett högt plank vid garaget. Varje gång klarar hon fler och fler. Finns det någonting du gillar att träna på? Vad kan vara bra med att träna? Finns det någonting som kan vara mindre bra?

2. Therese är ganska skotträdd men när hon går ut i straffområdet och försöker möta Björn och läsa av hans finter blir det lättare. Är du rädd för något Var känns det i kroppen? Finns det något du kan göra för att känna dig mindre rädd?

3. När laget ska spela match blir Therese supernervös och har svårt att röra sig. Har du någonsin blivit så nervös att du inte kunde röra dig? Vad hände då? Känner du någon annan som brukar bli nervös? Något som hjälper Therese är att börja som avbytare, finns det något som hjälper dig när du blir nervös?

4. Therese är nyfiken på att testa en glidtackling och i matchen mot Lund får hon chansen. Men när hon glidtacklar råkar foten hamna på motståndarens ben istället för bollen. Har du varit med om att någonting inte blivit som du tänkt från början? Vad hände då?

5. Efter att Therese har testat en glidtackling får hon rött kort. Har du någonsin fått rött kort eller blivit tvungen att sluta med något? Hur kändes det?

FRÅGOR OM FAMILJ, PINSAMHETER OCH HEMLISAR

1. Ibland spelar Therese fotboll med sina småsyskon som gillar när hon lär dem sina finter och tricks. Har du någonsin lärt någon annan någonting? Vad tyckte du om det? Händer det att du lär dig saker av andra? Finns det något sätt att lära sig saker på som du tycker är extra roligt?

2. När mamma börjar skrika på domaren vid sidlinje tycker Therese att det är pinsamt. Har du någonsin haft en släkting eller kompis som gjort något pinsamt? Vad hände då?

3. När de kommer hem efter matchen och berättar för pappa att mamma har blivit utvisad är Therese jättearg men kan snart inte hålla sig för skratt. Varför blir det så tror du? Har du någonsin haft en stark känsla som slagit över och blivit till en annan? Hur var det?

4. Therese förbjuder mamma att komma på nästa match. Har du någonsin förbjudit något att göra något? Har du någonsin blivit förbjuden att göra något? Hur
kändes det?

5. Efter sista matchen springer Therese ikapp sina småsyskon och säger att de måste lova att inte berätta för mamma att Therese också fick rött kort. Varför säger hon det? Känner du någon som kan hålla hemligheter? Vet du någon som inte kan hålla en hemlighet?

OM FLICKOR & FOTBOLL

Trots att fotboll är en av de största sporterna för flickor finns det få böcker som speglar dem. Liksom annat i samhället, som uppmärksamhet i media, priser och galor etcetera, så signalerar detta till flickor hur vi värderar deras intresse. Det finns också en tendens att låta böcker där flickor spelar fotboll fokusera på annat, som smink, kärlek eller andra relationsdraman. I böckerna om Therese är fotbollen det centrala, även om det så klart vävs in spännande moment och intressanta relationer. Böckerna bygger också på en verklig person, vilket visar att det går att satsa på fotboll som karriär – oavsett könsidentitet.

OM VÄNSKAP

Mindre barn har ofta inga problem att leka över könsgränser utan väljer sina lekpartners efter intresse. Men ju äldre vi blir desto mer separeras flickor från pojkar genom att den uppdelningen hela tiden görs. Separationen mellan flickor och pojkar sker på olika vis, del genom att hela tiden peka på könstillhörighet (som ”kom nu, tjejer!”) och dels genom att använda olika signaler; som olika sorters leksaker, kläder och attribut. En annan viktig hörnsten i separationen mellan könen är heteronormen, det vill säga tanken att flickor blir och kommer att bli kära i pojkar och vice versa. Det gör att vänskapsband kan försvåras och viktiga relationer avslutas. I böckerna om Therese ser vi att flickor och pojkar umgås med varandra utan romantisering eller problematisering.