Bokhandledning: Snygg brytning, Behrang!

FRÅGOR OM KÄNSLOR OCH ATT SÄGA IFRÅN

1. När Behrang säger att Emi och Leon är helt inne i Pingu vill småsyskonen gå in i TV-rutan och träffa Pingu på riktigt. Finns det något du skulle vilja göra som andra säger inte går? Hur känns det? Och vad gör du då?

2. När Amir står med läskburken på huvudet ser Behrang hur tårarna stiger i hans ögon. Då går Behrang därifrån. Har du någonsin gått ifrån en jobbig situation? Hur kändes det? Har någon annan någonsin gått ifrån dig i en jobbig situation? Vad hände då?

3. Under utflykten till Malmö märker pappa att något tynger Behrang och frågar hur
han mår. Hur gör du om du märker att någon är låg?

4. När barnen bråkar på tåget tycker Emi och Leon att Behrang ska säga till. Tycker du det är viktigt att säga ifrån om någon är oschysst? Har du någonsin sagt ifrån till någon? Hur kändes det? Har du någonsin sett någon annan säga ifrån? Vad hände då?

5. När Behrang och Amir ses på
småsyskonens träning säger Behrang förlåt till Amir för det som hände på gården. Har du någonsin sagt förlåt till någon? Hur kändes det? Har någon någonsin sagt förlåt till dig? Vad hände då?

FRÅGOR OM TRÄNING, SYSKON, VÄNNER OCH FANTASI
1. Under träningen får Behrang läge att göra mål men väljer att passa Signe istället. Varför tror du att
han gör så? Gör du någonsin saker för att du inte orkar tjafsa?
2. Behrang och resten av laget blir sjukt imponerade av Signes skott. Vad gör dig imponerad? Finns det
något du gör som imponerar?
3. När Behrang spelar fotboll med sina vänner fantiserar han om att vara med i VM. Vad fantiserar du
om? Har du någonsin haft en fantasi
som blev verklighet? Vad hände då?
4. Leon förstår inte varför Behrang vill
äta olika saker till frukost varje dag. Vad
gillar du att äta till frukost? Gillar du
att äta samma sak varje dag eller vill du
blanda? Känner du någon som vill göra
olika än du?
5. Emi och Leon är Behrangs stora
idoler. Har du någon idol? Hur tycker
du att en idol ska vara?

OM MASKULINITETSNORMER

Sportböcker skildrar ofta pojkar i huvudrollen. Dessa gestaltas vanligtvis utifrån rådande maskulinitetsnormer där berättelser om känslor och relationsskapande sällan står i fokus. Genom att reproducera dessa begränsas pojkars handlingsutrymme och möjlighet till speglig. I Snygg brytning, Behrang! får vi istället möta en varm och omtänksam kille i huvudrollen och vi ser Behrang, tränaren Murat och Behrangs pappa i vårdande roller där de tar stort ansvar för andra.

OM CIVILKURAGE OCH ÅSKÅDARPERSPEKTIV

Det bästa sättet att förebygga våld och kränkningar är att öva på att bli en aktiv åskådare. Det vill säga att få någon som står bredvid att agera och säga ifrån. Tidigare har fokus varit på att den som är utsatt själv ska säga till. När vi blir utsatta är vi ofta inte så handlingskraftiga, så det är bättre att peppa alla att bli hjälpare. Öva med trestegsmetoden. Gör rollspel där en blir utsatt, en är förövaren och den tredje är hjälparen som säger ifrån.