Bokhandledning: UppfinnarJohanna och skrämselmaskinen

Två barn läser UppfinnarJohanna & skrämselmaskinen.

Vad kan vi göra när någon är taskig?

Åh! Johanna blir så arg! Vadå för liten för att vara med? Johanna bestämmer sig för att uppfinna en skrämselmaskin.
En maskin som ska få tyst på alla taskmörtar.

Frågor om att vara taskig

Johanna får inte vara med och leka för den äldre tjejen. Har du sagt att någon inte får vara med och leka någon gång? Vad hände då? Har det hänt att du inte fått vara med och leka någon gång? Hur kändes det?

Johanna tycker att det är läskigt med den äldre tjejen, och sedan gör hon en uppfinning med saker som hon tycker är läskiga. Som blod och broccoli. Finns det saker som du tycker är läskiga? Saker som du blir rädd av? Om du skulle göra en skrämselmaskin, hur skulle den fungera?

Tror du att UppfinnarJohanna har varit taskig någon gång? Tycker du att hon är taskig i boken? Har du själv varit taskig eller dum någon gång? Vad gjorde du då?

Frågor om uppfinningar

Johannas småbröder tycker att hon är bra på att uppfinna. Det verkar som de är väldigt stolta över henne. Varför är de stolta tror du? Finns det någon eller något du är stolt över? Vad betyder det att vara stolt över någon eller något?

Tycker du att Johannas uppfinning löser hennes problem med taskmörten? På vilket sätt? Finns det andra sätt hon skulle kunna ha gjort istället?

Gör en uppfinnarverkstad!
Ta fram lite olika material som papper, sax, lim, tråd, ståltråd med mera så att barnen kan få bygga och skapa. Eller ta med en gammal radio eller annan teknisk pryl som ni skruvar isär för att se hur saker och ting ser ut inuti.

Om uppfinnare

Problem föder uppfinningar! Terese Alstin och Anna Haupt tyckte att det borde finnas ett sätt att skydda människor bättre i cykelolyckor. Så de uppfann Hövding. Det är en sorts cykelhjälm som har formen av en krage som en har kring halsen. Kragen känner av om du är i en olycka och blåser då upp sig blixtsnabbt för att skydda huvud och nacke. Ungefär som en krockkudde i en bil. Smart va? En annan person som heter Lars-Anders Edström var föräldraledig när han tröttnade på att ta upp gammal mat ur vasken med händer och hushållspapper. Så föddes idén till slaskskrapan, eller Renzi som han kallade den. Idag finns den i de flesta hem och underlättar vardagen för många.

Förskolans läroplan

  “Förskolan ska ge varje barn förmåga att utforska, beskriva med olika uttrycksformer, ställa frågor om och samtala om naturvetenskap och teknik, förmåga att upptäcka och utforska teknik i vardagen, och förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap.” Lpfö 2018