Bokhandledning: Vilket skott, Olivia!

FRÅGOR OM FÖRÄLDRAR, SJUKDOM OCH
VILJA

1. Olivia skjuter ett skott genom köksfönstret. Hennes mamma blir lite arg, men mest orolig. Hennes pappa ropar att hon har ett hårt skott. Vad tycker du om deras reaktioner? Hur hade du reagerat? Hur tycker du att det är bra att reagera? Hur tycker du att en förälder inte ska göra?

2. Olivia förhandlade med sina föräldrar. Hon lovade att inte spela fotboll vid huset om hon fick glass. Var det bra förhandlat tycker du? Har du förhandlat någon gång?

3. När Olivia var sex år var hon så nervös att hon fick ont i magen och inte ville spela. Har du varit så nervös någon gång? Har du något tips på hur en kan tänka när en blir nervös?

4. Olivia tycker att hennes mamma verkar lite konstig, även om mamman inte säger något. Hur kan en märka saker på någon även om den inte säger det? Till exempel om någon är ledsen?

5. Olivias mamma berättar att hon har cancer när de är på väg hem från stranden. Hur känns för Olivia och hennes systrar tror du?

6. Olivia tänker ”om jag gör mål idag så kommer mamma att bli frisk”. Kan en bestämma över sådant tror du? Varför tror du att Olivia tänker så? Om du var ledsen över att någon du tycker om är sjuk, vem skulle du kunna prata med då?

7. Olivia har svårt att göra mål i den sista matchen. ”Det är som om hon vill för mycket”, står det. an en vilja för mycket? Vad betyder det? Vad skulle du gett för råd till Olivia?

8. Thereses mammas nya sambo Lydia har en överraskning till Therese. Tycker du om överraskningar? Har du överraskat någon? Vad hände då?

FRÅGOR OM BUS, BOENDE OCH AKTIVITETER

1. Olivia får en vattenballong i huvudet av sin syster Lovisa. Har du busat någon gång? Vad gjorde du då? Finns det bra och dåliga bus?

2. Olivia och hennes familj bor på landet. Det bor inte så mycket folk nära dem. Vad tänker du kan vara bra med att bo så? Vad tänker du kan vara mindre bra med att bo så? Hur bor du?

3. Olivia är och badar på en strand med sina syskon. Tycker du om att bada? Vad tycker du om att göra när det är varmt ute?

4. Nära Olivias hus går det kossor. Har du djur nära där du bor? Finns det något djur du tycker extra mycket om? Finns det något djur du absolut inte skulle vilja ha nära dig?

OM BOENDE

Människor bor och lever på många olika sätt runt om i landet. Men en del barn har lättare att hitta spegling för sin uppväxtmiljö, vilket blir ett sätt att känna sig inkluderad. Barn som växer upp på landet
får oftare läsa om andra sätt att bo och leva än att ha natur och djur runt knuten, och långt till andra. I boken om Olivia har författaren beskrivit hur just Olivia Schough växte upp med sin familj i Halland, men har samtidigt givit fler barn möjlighet att känna igen sig i boendemiljön – och låter även andra barn ta del av fler sätt att leva än just det som de gör.

OM FLICKOR & FOTBOLL

Trots att fotboll är en av de största sporterna för flickor finns det nästan inga böcker som speglar dem. Däremot finns det väldigt många böcker om pojkar som spelar fotboll. Liksom annat i samhället, som uppmärksamhet i media, priser och galor etcetera, så ger det här en signal till flickor om hur vi värderar deras intresse. Det är ingen slump att kvinnor har mycket svårare att leva på sitt spelande än män. Det finns också en tendens att låta böcker där flickor spelar fotboll fokusera på annat, som smink, kärlek eller andra relationsdraman. I böckerna om Olivia är det fotbollen som är det centrala, även om det så klart vävs in spännande moment och intressanta relationer. Böckerna bygger också på en verklig person, vilket pekar på att det går att satsa på fotboll som en karriär – oavsett könsidentitet.