Bokhandledning: Zozo & kritorna

Grönt, rosa eller gult?

Det är roligt att rita, men får en verkligen rita på väggen? En spännande bok om att råka göra fel.

Frågor om natten och nallar

Zozo vaknar mitt i natten. Det är mörkt och tyst. Brukar du vakna på natten?

Zozo känner att nallens nos är mjuk. Hur känns din nos?

Zozo sover med sin nalle. Vad gillar du att sova med?

Frågor om att rita och smyga

Zozo målar hundens nos, och pappas. Hen målar också den stora, fina väggen. Gillar du att rita?

Zozo måste smyga sig fram. Akta sig för bollen och klossen. Kan du visa, hur gör du när du smyger?

Zozo busar med pappa! Vem busar du gärna med? Vad kan vara roligt med att busa? Finns det något som kan vara mindre roligt med att busa?

Normer om hudfärg

I samhällen över hela världen finns det människor av olika ursprung och med olika hudfärg, precis som i Sverige. Men på bilderna i barnbokshyllan är det istället en stor dominans av personer med beige hudfärg som är etniskt svenska. Det gör att vissa barn sällan speglas i barnböcker och får läsa om personer som inte är lika dem till utseendet, medan andra får spegling nästan jämt. Det här påverkar både synen på sig själv och på andra. Det osynliggör människor med brun och svart hudfärg och gör även att vi återskapar gamla idéer om vem som är viktig och därmed ska synas i böcker.

För att skapa ett inkluderande samhälle där alla är lika mycket värda är därför viktigt att spegla barn och vuxna med alla olika hudfärger.

Förskolans läroplan

  “Förskolan ska stimulera barnens kreativitet, nyfikenhet och självkänsla. Barnen ska få möjlighet att förundras och utveckla sin förmåga att utforska, kommunicera och reflektera. Utbildningen ska stimulera barnen till att ta initiativ och ansvar samt ge dem möjlighet att arbeta både självständigt och tillsammans med andra.” Lpfö 2018