Hur väljer OLIKA produktfilter?

Vilka böcker har ni om två mammor? 
Vilka böcker har ni med en person med brun hudfärg i huvudroll? 
Har ni böcker där någon person har dysmeli? 
Finns det någon med hörapparat i någon av era böcker? 
Jag letar efter en bok om tjejer och teknik, har ni det? 
Jag letar efter böcker med omtänksamma killar, vilka kan ni rekommendera? 
Vilka böcker som använder hen har ni?  
Vilka böcker är det vego i? 

Vilka böcker är trycka på återvunnet papper? 

Vi får många spännande frågor till vår kundtjänst och därför har vi skapat filter så att du lättare ska hitta det du söker. Filtren baseras på de frågor vi får och kommer att utvecklas och förändras över tid. Vi tar tacksamt emot feedback. Fungerar filtren och hjälper de dig att hitta det du söker? Finns det filter du tycker att vi har missat? 

En guide till OLIKAs produktfilter 

Vissa böcker kan enkelt sorteras in i våra filter men andra är lite lurigare. Här berättar vi mer om hur vi har tänkt. 

Pronomen/huvudroll 

Här är det framför allt huvudrollsinnehavarens pronomen som vi sorterat efter. Ibland finns flera huvudrollsinnehavare och då finns boken med i flera kategorier. När det kommer till "hen" så har vi även tagit med böcker där hen finns med även om det är en av bikaraktärerna. 

Hudfärg 

Vi vet att många letar efter böcker där en huvudroll har brun eller mörkbrun hudfärg. Därför har vi med den här kategorin. Många av våra böcker befolkas av personer med olika hudfärger men för den som letar efter just huvudroller hoppas vi att det här filtret kan underlätta.

Familj 

Vilken eller vilka familjeformer är framträdande? Den frågan har vi utgått när vi skapat det här filtret. Två mammor, två pappor eller en pappa eller en mamma. De som också har med äldre personer finns i filtret "flera generationer". Många av våra böcker har barn i huvudrollen utan familj, och då är det fritt fram för alla att lägga till sin familj, så som den ser ut.

HBTAI+

Homo, bi, hetero, trans, här samlar vi de titlar som lyfter det på olika sätt. Det kan vara huvudrollen som är trans, som till exempel Grattis, Svea Fors! eller så är det Hedvig Lindahl, förebilden i fotbollsböckerna om henne, där de böckerna hamnar i kategorin "homo".

Boende 

Många barn bor i flera hus och ändå är det ovanligt med böcker som speglar det, speciellt för de yngre barnen. Här vill vi lyfta böckerna för de som till exempel bor varannan vecka med olika föräldrar. 

Funkis 

Dysmeli, punktskrift, adhd, glasögon, rullstol, Downs syndrom, hörapparat eller vit käpp? Vi vet att många barn uppskattar representationen och att få känna igen sig själv för en stund. 

Mat 

I alla böcker där det finns mat med så är det alltid vego, det har det varit sedan starten. Vi börjar också få fler och fler böcker med vegansk mat i. I den här kateogin finns bara böcker där det finns mat i boken, finns inte boken i någon av dessa (vego eller vegan) finns ingen mat i boken. 

Papper 

Här hjälper vi dig som vill köpa ännu mer hållbart, och återvunnet papper. Vi fyller på och hoppas snart att hela vårt sortiment ska vara återvunnet papper. Men v är inte där ännu. 

Klimatmärkning 

FSC är en märkning som handlar om att pappret kommer från en ansvarsfull avverkning, men den räcker inte på långa vägar. Den säger inget om hur produktionen av boken ser ut och därför har vi valt att endast trycka på Svanenmärkta tryckerier. Så länge vi köper nya papper är vårt krav att de ska vara Svanenmärkta, men de återvunna papper som har hittat har inte alltid Svanen, däremot har vissa av dem EU-blomman, vilket är Svanens Europeiska motsvarighet.