Skattjakt

“Aj, aj pirater
Guld och diamanter
Skepp ohoj kamrater
Vilken skatt med briljanter!”

Förberedelse: Göm en låda med godispåsar på ett hemligt ställe. Älskar barnen russin och torkad frukt så kan du byta ut godiset mot det. Göm även en fejkskatt med en låda tomater på ett annat hemligt ställe. Längst ner i lådan med tomater ska det finnas en lapp med en ledtråd.

1. Skattjakten börjar med att alla barnen ställer sig i en grupp. De ska nu ta fem steg rakt fram.

2. Snurra runt tre varv och sen gå 10 steg till höger. Säg till barnen att de ska hitta en blå sak i rummet som de ska ta med sig.

3. Sedan får barnen en ledtråd att de ska gå till ett visst rum, om ni leker inne eller ett speciellt träd om ni leker ute. I detta rum eller träd ska fejkskatten med tomater finnas gömd. I rummet/vid trädet är det fisk eller fågel som gäller. De får en ledtråd av den vuxna att de ska leta på marken/vid golvet om det är fisk, har du gömt skatten högre upp är det fågel.

4. Ställ er i en ring och hurra och gör pirat-tjut  när ni har hittat fejkskatten. Nu får piraterna öppna lådan med skatten.

5. Längst ner i lådan ligger en ny ledtråd: gå till vattnet! Om ni leker inne betyder det gå till duschen, badkaret eller en vattenkran, om ni leker ute betyder det hitta en vattenpöl!

6. När barnen kommer fram till vattnet ska de lägga dit den blåa saken som de hittade. Sedan ska piraterna gå fem steg rakt fram. Snurra tre varv. Gå 10 steg åt vänster.

7. Sista ledtråden leder barenen till ett rum eller ett ställe där den riktiga skatten är gömd. Säg att barnen måste smyga dit och vara väldigt tysta så att inte hajarna vaknar.

8. När piraterna hittar skatten, ställ er i en ring och hurra innan barnen får öppna lådan med skatten i. Säg till barnen att de ska hjälpas åt så att alla får varsin påse med godis/russin och torkad frukt.