OLIKAs metod

Hur fungerar OLIKAs metod? 

När vi tar fram specialskrivna böcker börjar vi med att hitta rätt personer för text och bild. Därefter består utmaningen ofta i att hitta en balans mellan fiktion och verklighet. Vår metod är en mix av journalistiskt arbete och skönlitterärt skrivande. Kärnan är att träffa de vars liv vi ska gestalta. Som när vi tog fram barnböcker som på ett självklart och positivt sätt skulle spegla romska barn började vi med workshops tillsammans med barnen ute på en skola. De fick rita och berätta om roliga saker som hade hänt dem. Utifrån det dramatiserade vi, en del hade hänt på riktigt och en del var påhittat.

Är OLIKAs serie Sportstjärnor också specialskrivna böcker? 

Det stämmer, det var vi på OLIKA som stod bakom idén. Vi ville skapa böcker inspirerade av stjärnor som dels kunde inspirera barn som idrottar till att läsa mer och dels ta hjälp av stjärnor för att driva på utvecklingen mot ett jämställt och jämlikt samhälle. Även om det inte fanns en extern uppdragsgivare var metoden densamma. Vi intervjuade och träffade stjärnorna och hittade rätt författare och illustratörer som gav liv åt deras berättelser. Idag finns hela elva böcker med olika sporter och stjärnor, alltifrån Kosovare Asllani till Khaddi Sagnia. 

Hur fungerar det med finansiering? 

Det finns olika sätt som vi jobbare på, men ofta köper företaget eller organisationen in ett antal böcker som de jobbar vidare med i sin verksamhet. Till exempel så jobbade Bandyförbundet med boken i sina föreningar och gav bort boken till medlemmar. Linköpings kommun köpte in 3000 böcker som delades ut till barn som en del i ett större integrationsarbete i kommunen.

Kommer specialskrivna böcker på OLIKA ut som en vanlig bok? 

För oss är det viktigt att det är en idé som vi kan stå bakom, och som också går att göra på ett normkreativt sätt. När vi vet att det är så hamnar boken i vår utgivning och vi jobbar med den på samma sätt som vilken annan barnbok vi ger ut. Vi tummar inte på dramaturgi eller kvaliteten. Parallellt med detta jobbar vi som förlag med att presentera den för bibliotek, förskolor, skolor och privatpersoner. 

Ett roligt och spännande sätt att jobba med barnlitteratur och viktiga frågor på. Har du en idé eller en fråga, hör av dig till marie@olika.nu. Väl mött!