Bibliotekarien Henrika Almström har analyserat 2024 års utgivning - ta del av hennes summering!
I december förra året fick vi en spännande intervju med bibliotekarien Henrika Almström som driver instagramkontot @barnboksanalyser. Sist vi prata...
För ett par år sen började Fatma Guettou sy egna dockor till sina barn eftersom det saknades inkluderande dockor på marknaden. Efter att ha postat en bild på Instagram utvecklades idén snabbt och Watoto Arts föddes. I hjärtat av arbetet ligger en passion för hållbarhet, inkludering och socialt ansvar. Alla dockor skapas för hand i Sverige med mycket omsorg och i nära dialog med kunden. För OLIKA har Watoto Arts skapat dockan UppfinnarJohanna, som en förlängning av böckerna om den kreativa uppfinnaren Johanna, skapad av Ann-Christine Magnusson och Lovisa Lesse. I en intervju med Fatma fick vi följa med på resan från idé till ett blomstrande familjeföretag. Vi pratade om inspiration, glimmers i vardagen och värdet i att se andra människor.
Hej Fatma! Vem är du?
– Jag heter Fatma, är 38 år och har tre barn på 7, 5 och 2 år. Jag har jobbat inom läkemedelsindustrin och disputerat i biokemi, men när jag fick mitt andra barn började jag fundera på alternativa saker att göra.
Jag har alltid varit kreativ och lite rastlös av mig, så under föräldraledigheten började jag experimentera med att sy. Då fick jag också upp ögonen för att det saknades dockor med bred mångfald, som var lokalt producerade och hållbara.
Det är så viktigt för barn att ha inkluderande leksaker och att kunna se sig själva representerade. Jag började tänka på när jag själv var barn och bara lekte med blonda Barbies och att det inte fanns någon representation alls bland leksaker då. Så jag ville helt enkelt försöka göra det bättre för mina egna barn.
Berätta om resan, från idé till nu!
– Idén började vid köksbordet om kvällarna när barnen sov. Jag sydde på helger, kvällar och lite då och då när jag fick tid över. Efter föräldraledigheten gick jag tillbaka till mitt jobb men fortsatte med den här hobbyverksamheten vid sidan om.
När jag hade sytt ganska många dockor föreslog min man att jag skulle ta en bild och lägga upp på Instagram. Det var fler som letade efter inkluderande dockor och fick upp ögonen för oss. Vi deltog också i några entreprenörstävlingar där vi vann pris. Det gav oss självförtroende och känslan av att folk tror på oss. Att vi borde satsa på det här!
Från starten var det mest jag som jobbade, men efter ett tag behövde jag draghjälp och min man kompletterar mig inom vissa kompetensområden som han fick hjälpa till med. Nu två år senare jobbar vi med Watoto Arts tillsammans på heltid och har även en sömmerska.
Förutom brist på mångfald bland leksaker, så finns det också många utlandsfödda kvinnor som har svårt att hitta jobb och som är jätteduktiga på att sy. Så det är också en del av verksamheten, att kunna erbjuda lokal sysselsättning och bidra till en positiv samhällsförändring för miljön, klimatet, social hållbarhet och barnens framtid. Hela cirkeln är viktig för oss!
Nu har vi en lokal som ligger bara ett stenkast från vårt hem, det var viktigt för att få ihop livspusslet och familjelivet med tre barn. Lokalen är en gammal förskola där vi har våra maskiner, vårt lager, distribution och paketering + en liten butiksyta.
Idag tillverkar ni dockor som inkluderar på många olika sätt. Berätta om inspirationen till de olika dockorna!
– Vi har en öppen dialog med våra följare på Instagram, så många idéer kommer från dem. Folk önskar sig olika saker, som tex nu är morfar/mormor/farmor/farfar-dockor jättepopulära, dockor med grått hår och glasögon. Det var en person som gjorde en sån beställning och sen visade det sig att fler önskade det. Många barn bor långt ifrån sina mor - och farföräldrar och kan inte ses så ofta som de vill och då har de en docka istället. Så det blir inkludering över åldrarna också, att den äldre generationen representeras.
Nu senast gjorde vi en docka med ett födelsemärke i ansiktet, den var till ett barn som skulle opereras. Vi har gjort dockor med dysmeli, dockor med knapp i magen, med sond i näsan, gomspalt, hörapparat, diabetes, vi har till och med gjort änglabarn med vingar.
Så inspirationen är ett samspel med våra följare. Att vi i är lyhörda och har vår egen produktion gör att vi är flexibla och kan experimentera och testa. Vi gör mindre batcher och ser vilken docka som efterfrågas och hur vi kan bredda vår katalog.
Ni har gjort en docka av vår populära karaktär UppfinnarJohanna. Berätta mer!
– Vi och våra barn gillar UppfinnarJohanna böckerna och när vi sökte efter en docka så hittade vi ingen. Vi kontaktade OLIKA bokförlag och la fram ett förslag om att vi kunde designa och tillverka en docka till de populära böckerna. Vi kom sedan i kontakt med författaren Anki och illustratören Lovia och tillsammans med dem började vi designa dockan. Även här tog vi emot feedback från våra följare på instagram. Det var en väldigt roligt och kreativ process och vi är så stolta över att få tillverka UppfinnarJohanna dockan.
Vad drömmer ni om i framtiden - var är ni om fem år?
– Att kunna påverka, hjälpa och skapa en positiv samhällsförändring på ett konkret sätt. Att barnen, men även föräldrarna, känner igen dockorna och förstår varför det är viktigt. Vi drömmer om att dockorna ska vara mer lättillgängliga för fler, och även utanför Sverige. Så att fler barn kan ha en docka som representerar dem.
Och att föregå med gott exempel. Vi vill visa hur man kan skapa ett bolag som är hållbart och att det inte måste vara massproduktion och fast fashion. Det går att göra det på ett annat sätt.
Vill du skicka med något tips till våra läsare och följare?
– Jag tänker mycket på hur viktigt det är att göra det där lilla extra. Ett leende, ett hej eller att fråga hur någon mår. Det kan betyda så mycket när någon öppnar upp och är inbjudande. Det kostar ingenting att vara nyfiken, ställa frågor eller kolla läget om man ser att någon är ledsen.
Vad är dina glimmers i vardagen?
– Att vakna tidigt på morgonen, innan barnen. Ta en kopp kaffe i tystnad och andas in den friska morgonluften.
Tusen tack Fatma för att vi fick prata med dig! ❤️
Spana in dockan och alla härliga böcker med UppfinnarJohanna!💙
Dockan UppfinnarJohanna, Upp och hoppa UppfinnarJohanna!, Här kommer UppfinnarJohanna!, Full fart, UppfinnarJohanna!, UppfinnarJohanna & Huttan, UppfinnarJohanna & skrämselmaskinen, UppfinnarJohanna går lucia, UppfinnarJohanna & kraftomaten, UppfinnarJohanna & trolla-borrt-maskinen, Greja & rita med UppfinnarJohanna
I december förra året fick vi en spännande intervju med bibliotekarien Henrika Almström som driver instagramkontot @barnboksanalyser. Sist vi prata...
För ett par år sen började Fatma Guettou sy egna dockor till sina barn eftersom det saknades inkluderande dockor på marknaden. Efter att ha postat ...
Tusenkonstnären Henrik Wahlström gör allt ifrån personliga föreläsningar kring psykisk ohälsa, till roliga sketcher ...