I december förra året fick vi en spännande intervju med bibliotekarien Henrika Yasam Almström som driver instagramkontot @barnboksanalyser. Sist vi pratade höll Yasam på att sammanställa en analys av genus i barnböcker utgivna 2024. Vi blev såklart nyfikna och frågade om hon ville berätta lite om resultatet. Så här beskriver Yasam genusläget idag i barnböcker för 6-12 år.
– Jag har gjort en kvantitativ studie av barnböcker utgivna under ett år. Syftet har varit att få syn på generella genusmönster i barnbokskaraktärernas sätt att känna och agera.
Det är gott om "hon" som är modiga, självständiga, idérika, smarta, orädda och ledare i barnböckerna. Och det är gott om "han" som känner sig rädda, nervösa, och som gråter eller får tårar i ögonen. De här resultaten kan man koppla till en sedan länge pågående samhällsdebatt, en kritik mot porträtten av "hon" som mjuk och passiv, och "han" som tuff och hård i barnböcker.
Men det finns också mer könsstereotypa drag. Det visar sig till exempel i att "hon" oftare kopplas till känslor och icke-kontroll än vad "han" gör. "Hon" är oftare arg, impulsiv, ivrig, envis och råkar "klanta till det", ibland så att hon måste räddas av en "han". Och "hon" gråter oftare.
"Han" i sin tur är oftare en hjälte och räddare, och han står oftare för kunskap och är beläst. "Han" förklarar oftare saker för andra, och lugnar oftare andra. "Han" är oftare auktoritär, eller en auktoritet.
Både "hon" och "han" använder våld, men "han" gör det i lite högre utsträckning. "Han" hotar oftare, svär oftare, skryter mer, konkurrerar oftare med andra, är oftare tekniskt kunnig, har oftare teknisk utrustning och har oftare vapen.
Könstraditionella områden som att visa omsorg, att känna empati och att laga och bjuda på mat eller fika är fortsatt feminina områden. Det är oftare "hon" som städar, diskar och tvättar.
Allt handlar dock om gradskillnader. Det finns nästan inga områden som är uteslutande maskulina eller feminina. Förutom att skojbråka, något som bara de som är "han" gör. Och att säga att något är gulligt eller sött, det gör de som är "hon".
Håret är också ett mycket könsstereotypt område. Nästan alla karaktärer som är "hon" i barnböckerna beskrivs genom sitt hår, som också ofta är vackert.
Mammor och pappor beskrivs också på lite olika sätt. Mammor är oftare förmanande och arga. Pappor är oftare humoristiska och står oftare för omsorg i böckerna
Kan du utveckla lite kring själva analysen och åldersspannet, hur många böcker som ingick och hur urvalet gjordes?
– För att få en bild av hur kön gestaltas i barnböcker idag så har jag läst böcker utgivna under ett år, 2024. Bakgrunden till den här studien är en pilotstudie jag genomförde 2020. Tanken var då att läsa så många som möjligt av kapitelböcker utgivna under det året för barn i åldern 6-12 år. Jag hade inga färdiga analyskategorier att söka efter, utan dessa utvecklades under studiens gång. Jag kom att räkna till exempel alla tillfällen som en han eller hon grät, kände sig rädd, visade ilska, visade omsorg, agerade självständigt, visade mod, hade kunskap, hade vapen, var auktoritär, använde våld etc. Studien av 2024 års böcker har genomförts utifrån sammanlagt fyrtio olika analyskategorier som arbetades fram under pilotstudien.
Resultatet redovisas i form av antal exempel i respektive kategori, och vilken procent som karaktärer som är hon respektive han står för. Vissa analyskategorier har genererat en stor mängd exempel. T.ex. att bli rädd: 479 exempel, att säga förlåt: 495 exempel, att vara arg: 513 exempel. Andra analyskategorier har inte genererat lika många exempel, men om de visar en tydlig övervikt för han eller hon, så kan resultatet ändå sägas vara av intresse.
Sammanlagt kan resultaten ge en bild av hur han och hon representeras i böckerna, och man kan se mönster som både följer och bryter med våra könsnormer.
Urvalet har bestämts av de böcker som fått ett omdöme av Bibliotekstjänst i deras digitala lista. Studien bygger på en analys av 242 böcker av totalt 428 utgivna böcker som fått ett omdöme av Btj. Urvalet har begränsats till böcker som utspelar sig i modern tid eftersom det är moderna genuskonstruktioner jag velat titta på. När fler böcker i en serie har givits ut under 2024, så har jag läst en bok i serien. För att begränsa materialet ytterligare så har jag även valt bort böcker som bara har djur i persongalleriet. Några böcker har även fallit bort då jag haft svårt att hitta dem på något bibliotek i min närhet. Detta kan kanske hänga samman med omdömet som boken fått av Btj.
Vad skulle du vilja se mer av i barnböckerna baserat på din analys?
– För författare och förläggare kan det vara bra att bli medveten om de mönster som finns, men som vi inte lägger märke till när vi inte ser helheten. Trots att de som är han t.ex. visar känslor i böckerna för 6-12 åringar, så står de som är hon fortfarande för en större del av exemplen.Traditionellt maskulina områden som kunskap, teknik, våld, vapen, auktoritet m.m., är fortsatt till högre grad representerade av de som är han. Traditionellt feminina områden som t.ex. fokus på utseende eller matlagning och bakning representeras i högre grad av de som är hon. Genom att känna till att dessa stereotyper lever vidare, så kan man mer medvetet välja att försöka undvika dem.
Resultaten visar även på normbrytande beteenden. T.ex. så är karaktärer som är "hon" oftare ledare, agerar självständigt, har idéer och visar mod. Samtidigt finns det en tendens för de som är "hon" att även vara mer impulsiva, ivriga, obetänksamma och oftare "klanta till det". Här går tankarna till den gamla uppdelningen av kön i förnuft och känsla.
Ett annat resultat är att mammor oftare är förmanande och arga, jämfört med pappor som oftare står för humor och omsorg. Det här är också intressant att reflektera kring.
Vad jag skulle vilja se mer av i barnböckerna är att man vågade använda sig av pronomenet hen för att helt gå förbi könsnormerna. En hen kan agera och uppleva på alla tänkbara sätt utan att vara varken könsstereotyp eller normbrytande. Genom att använda ord som barn, förälder, vuxen, vän, person m.m. möjliggör vi för karaktärer att vara mer människor än kön.
Samtidigt kan de olika tecknen för kön (hårlängd, klänning, hårprydnader, smycken, handväska, smink, slips m.m.) blandas i illustrationerna. Det här kan ses som utopiska tankar, men om vi verkligen inte vill begränsa oss själva och andra av könsnormer, så är det en möjlig väg att vandra. Läsaren har fortfarande möjlighet att identifiera sig med karaktärerna, till exempel utifrån deras ålder.
Vilken bild av kön kommer fram om man analyserar en större mängd böcker?
– Syftet är att få syn på tendenser som kanske inte blir synliga när man studerar enskilda verk, eller ett mindre antal verk. Resultatet tänks spegla bilden av genus i barnböcker (kapitelböcker för 6-12 år) i vår nutid. Genom att räkna antal manifestationer av karaktärernas olika känslor, sätt att agera m.m. kan man hitta skillnader i hur "hon" respektive "han" gestaltas. Finns det mönster som vi behöver bli medvetna om, som inte framkommer i mer kvalitativa studier?
Slutligen har OLIKA frågat om jag vill rekommendera några av deras böcker och jag skulle vilja lyfta fram några av mina favoritkaraktärer i böcker för yngre barn: böckerna om Mix, Konrad, Kivi och UppfinnarJohanna. Alla är charmiga, normkreativa och roliga att läsa!
Tack Yasam för den här summeringen!💜 För dig som vill se hela, hör av dig till: henrikaalmstrom@gmail.com
Intressant studie! Så fler böcker om pojkar som bakar och städar kan behövas alltså. Jag skulle gärna skriva en sån bok, men ni har ju nästan alltid manusstopp, tyvärr…
Agnes on