Normkreativa tips

Normkreativa tips

Här har vi fyllt på med normkreativa tips och idéer att ta med sig in i vardagen. För det är där förändringen startar!

Vill du lära dig mer om normer och normkreativitet, få boktips, kunskapspåfyllning och inspiration? Då ska du följa vår blogg. Där delar vi med oss av våra bästa verktyg för ett jämställt och jämlikt samhälle.

Läs bloggen
Text i bild: Normkreativt tips! Använd ordet hen och berätta för att barn att vi själva bestämmer om vi är hon, hen eller han.

Det magiska ordet hen

Genom att använda ordet HEN ger vi alla barn möjlighet att välja vilka de själva vill vara. Prova att byta ut hon eller han mot HEN i sånger och lekar.

"Björnen sover, björnen sover, i sitt lugna bo. Hen är inte farlig, bara en är varlig, men en kan dock, men en kan dock, björnen aldrig tro!"

När du pratar med barn om att tycka om någon eller vara kär: använd HEN så behöver du inte köna.

"Finns det någon eller några du tycker om? Vad heter hen?"

Bebisrecept

När du pratar med barn om hur bebisar blir till: beskriv det som ett kakrecept. Vilka ingredienser behövs? Hur länge bakas bebisen innan den är klar? Ibland fastnar vi vuxna och tänker att vi behöver förklara sex mellan vuxna för att berätta hur bebisar blir till. Då är det lätt att fastna i stereotypa beskrivningar.

Ta hjälp av boken Hur görs bebisar där receptet förklaras på ett enkelt och roligt sätt.

Köp boken

Byt ut ordet duktig

En del barn får ofta höra att de är duktiga oavsett vad de gör. Vi hamnar lätt i att berätta prestationen istället för processen.

Istället för att säga att barnet är duktig på att rita: fråga vad hen har ritat. Då visar du intresse för barnets tankar, och visar indirekt att barnet är intressant och viktigt oavsett vad hen presterar. Istället för att berömma teckningen kan du säga "Du verkar ha kämpat hårt med den här och alla härliga färger."

Hitta fler normkreativa tips

Ge ditt barn 100 möjligheter istället för 2

Köp boken

Olika kroppar

Vi älskar alla olika kroppar. Små, stora, svängiga, hängiga, dansande, fladdriga, mjuka, klättriga, hoppiga, starka, sköra, nyfikna, nöjda kroppar.

Genom att låta alla olika kroppar ta plats i våra böcker visar vi att alla är lika mycket värda!

Bilden kommer från boken Varför bråkar syrran?

Köp boken

Smaskiga vego

Kött och mjölkproduktionen påverkar miljön och eldar på klimatkrisen. Genom att välja bort kött och äta vego så blir världen mer hållbar och rättvis!

Du hittar vegomat i alla OLIKAs böcker. Ända sedan starten har vi utmanat köttnormen och gett alternativ.

Bilden kommer från boken Varför är brorsan rädd?

Köp boken

Kvinnor som mekar

Det finns fortfarande en stereotyp bild av vem som skruvar, mekar och reparerar. Vi vill se fler kvinnor, tjejer, tanter och mammor som mekar!

Bilden kommer från boken Fyndiga uttryckens ABC.

Köp boken

Fixa ett Piratkalas

Tips på roliga piratlekar, hajtårta, svängig piratmusik och annat kul.

Piratkalas

Skepp o hoj kamrater!

Häng med på piratkalas

Följ oss gärna på Instagram