Intervju med Louise Sundqvist: ”Våga vara oomtyckt.”

Intervju med Louise Sundqvist: ”Våga vara oomtyckt.”

Intervju med Louise Sundqvist: ”Våga vara oomtyckt.”

Kropps- och transaktivisten Louise Sundqvist, känd som @en.transsexuell.louise på Instagram, vill återspegla flera aspekter av sitt liv som andra kan känna igen sig i. I intervjun med Louise går vi igenom Instagram, livet och hur man kan göra livet lite bättre för sig själv.

Vem är du?

- Jag heter Louise Sundqvist och är offentlig person, kroppsaktivist och transaktivist. Anledningen till att jag finns på sociala medier är för att få människor att känna att det finns någon på sociala medier som de kan relatera till. Jag vill att människor ska kunna känna sig representerade genom mig och mitt innehåll, att ”hej, det är faktiskt någon som faktiskt är som mig, som är där och det är okej att jag existerar och finns”.

Vad vill du berätta med din Instagram?

- Min Instagram är lite allt-i-allo. Det är mitt liv och min Instagram ska liksom återspegla flera aspekter av det. Det återspeglar den stora glädjen men också hopplösheten man kan känna som människa när livet inte går som det tänkt sig och blir tufft. Det är också mycket kropp som jag vill normalisera, att kroppar ska få existera och bara få vara. Jag visar även min resa som trans, hur jag navigerar i samhället och sen mina intressen: skönhet, kläder, smink och olika viktiga ämnen.

Nämn dina tre viktigaste saker just nu.

- Min vän lärde mig ett uttryck. Det finns ett uttryck som heter triggers, något som triggar en. Motsatsen till det heter glimmers. Glimmers är saker som får en att må bra, glittra och bli glad och exalterad. Så att jaga glimmers varje dag – stora som små – men någon glimmer varje dag som man kan leva på.

Att vara sann mot sig själv är jätteviktigt oavsett vad det handlar om, om det så är att jag vill ha på mig de här kläderna och då har jag på mig dem. Eller om jag. behöver gråta så är det okej. Då ska jag inte förtrycka känslan utan bara låta mig känna den.

Tredje saken är att ta en dag i taget. Det är typ det viktigaste för mig nu. Det är mycket som pågår i livet.

Vad gör dig glad?

- Färg! Jag älskar färg. Det triggar dopaminet. Tänker på när man går och ser någon härligt målad vägg eller en människa med en härlig outfit. Det gör mig glad.


Vad gör dig ledsen?

- Många grejer. Men fördomar generellt. Antaganden och dömande av människor.

Vad ser du mest fram emot med pride?

- Det som jag ser mest fram emot med Pride är communityt. Det är en tid där vi inom HBTQ får rise and shine och verkligen känna att vi firar. Vi fortsätter synas, vi ger inte upp och vi finns här. För trots att vi har kommit en bit på vägen så är många rädda att mötas. Samtidigt är det väldigt svårt att hitta sina människor. Absolut finns det grupper och instagramkonton, men jag tror pride också blir en fristad där personer bara få vara den de är. Så ska det ju vara hela året. Tyvärr känner inte alla det, men att det ändå är en stund där vi får frodas och bara får vara och existera, och jag ser så mycket fram emot det.


Har du några tips eller råd till våra läsare?

- Var sann mot dig själv. Och det är okej att inte vara omtyckt av alla. Det är något
som jag själv har börjat bearbeta på det senaste. Som människa vill man ju vara med och bli omtyckt av andra, men det är också så högt krav. För om man ska vara omtyckt av alla måste man ju förändra sig hela tiden och vi som människor borde bara få lov att känna att ”jag gillar mig själv och jag har mina människor och det räcker” och släppa kraven att bli omtyckt av alla för det är så omänskligt att det inte går. Våga vara oomtyckt, våga vara unik och göra din grej och kom ihåg att det finns människor som tycker om dig. Dina människor finns där. Och försök hitta någon glimmer varje dag och håll ut. Hitta små saker som tar dig en bit på vägen. Det är jätteviktigt.


Mest lyssnade låten nu?

- ”3 Nights” med Dominic Fike. Den är så bra och jag hittade den låten på TikTok. Jag bara tänkte: ”Gud vilket nice beat, det här gillar jag”. Det är en låt man kan ha på i bilen med rutorna nere med någon kompis och bara tjoa. Jag har den på i duschen, när jag lagar mat, sitter i sängen och kanske sminkar mig eller bara vill vibea.

Tusen tack Louise för att vi fick intervjua dig! 💖


Text: Emmy Edman

Leave a comment

* Required fields