Innan första resan var barnen var höjdrädda och ville inte lämna sina familjer hemma

Innan första resan var barnen var höjdrädda och ville inte lämna sina familjer hemma

Innan första resan var barnen var höjdrädda och ville inte lämna sina familjer hemma

Förskolan i Varberg bygger egna luftballonger för att upptäcka olika länder kulturer med barnen. Allt med inspiration från härliga boken Farmors hattar där farmor berättar om alla sina resor i världen. 

Hur började projektet?

– När vi arbetar med identitet och kultur på förskolan, brukar vi utgå från en bok, den här gången valde vi Farmors hattar. När vi jobbade med identitet började vi med jaget. Vi pratade om olikheter och om man kan känna igen en kompis bara genom att se ögonen eller munnen.

Sen gjorde vi pussel av oss själva och satte ihop nya personer genom att blanda barnens ansiktsbitar. Det blev en kul uppgift med många skratt!

Första ballongfärden gick till  Sápmi

– Kultur är ju inte helt enkelt att lära sig praktiskt, men lättare att förstå genom leken, så vi bestämde oss för att besöka olika kulturer med hjälp av luftballonger.

Inför den första resan fick barnen måla sina favoritballonger. Parallellt med resandet gjorde vi modeller av ballongerna, där barnen fick kladda med tapetklister och tidningspapper, för att sen måla ballongerna efter skissen de gjorde först. Korgarna gjorde vi av mjölkkartonger och färgat papper.

I samband med samernas nationaldag landade vi i Sápmi, vilket var den första resan! Resan gjordes med hjälp av Youtube och drönarfilmer.

Vi tittade vi på hur förskolorna ser ut i Sápmi, vilken mat de äter, om de har någon särskild hatt och någon rolig dans. Hatten kände barnen igen från boken Farmors hattar.

Andra resan gick till Kina

– Nästa resa gick till Kina, där vi svävade över muren. Vi hade fixat en gammal resväska med olika hattar (ungefär som kistan med hattar i boken). Barnen älskar att prova olika hattar och sjalar, vilket också blev ett kul inslag i leken.

Vi har även besökt Frankrike, Sydafrika och nu ska vi till Brasilien och regnskogen.

Barnen fick bygga sina familjer av pinnar

– Innan första resan var det mycket oro från barnen. De var höjdrädda och ville inte lämna sina familjer hemma. Då beslutade vi att familjerna skulle få följa med i de egna ballongerna.

Efter en förmiddag i skogen, där vi samlade på oss lagom långa pinnar, började vi tillverka våra familjer. Nästan alla fick hatt eller keps, hår och ögon.

Som avslutning av vårt projekt har vi tänkt göra något från varje plats vi besökt:
äta med pinnar, smaka på receptet från Farmors hattar (chokladbollar), äta baguette och dansa någon dans, men vi har inte rest klart ännu. Förhoppningsvis hinner vi till  alla världsdelar innan vi är klara!

Tips från Eva!

Tänk igenom vart ni vill åka och leta filmer och fakta i förväg. Ballongerna är ett jättekul projekt som blir något roligt att ta med hem!

Tusen tack Eva för att vi fick ta del av er roliga och kreativa idé! Nu hoppas vi att fler förskolor ska bli inspirerade!💜

Här hittar du boken Farmors hattar!

Leave a comment

* Required fields