Jag gillar CP-skolan jättemycket, så coolt att det är mina ord

Jag gillar CP-skolan jättemycket, så coolt att det är mina ord

Jag gillar CP-skolan jättemycket, så coolt att det är mina ord

Alice Grimm Larsson, 21 år, har precis släppt barnboken Turbofart! Idén till boken föddes när Alice skulle starta ett UF-företag på gymnasiet. Alice, som själv föddes med CP, hoppas att boken ska stärka barn med funktionshinder och sprida kunskap om CP till både barn och vuxna. 

Hej Alice! Vem är du?
Jag heter Alice och är 21 år. Jag är en aktiv tjej som gillar att hitta på mycket saker och ha många bollar i luften. Jag älskar att skriva! På min blogg skriver jag både om CP och livet generellt. Jag vill visa att trots att man har CP kan man leva ett vanligt liv. Jag vill krossa fördomar och sprida kunskap!

Hur kom du på idén till boken Turbofart?
Det började med att jag skulle starta ett UF företag i skolan, och då kom jag på att jag ville skriva en barnbok. Eftersom jag är inne i bubblan med blogg och Instagram vill jag bygga vidare på det. Jag skapade en idé och sen hörde jag av mig till olika bokförlag och kom i kontakt med OLIKA.

Vad hoppas du med boken?
Att den ska få stor respons från andra, föräldrar och barn med CP. Jag vill inte bara att den ska komma ut till barn utan funktionsnedsättning utan också nå barn som själva har en funktionsnedsättning. Jag vill att de ska inkluderas i skönlitteraturen och känna en samhörighet med andra barn. Att de ska känna att om Agnes i boken kan, så kan jag också. Det hoppas jag på! Boken behövs också för föräldrar så att de lättare kan förklara vad CP är. 

Jag gillar CP-skolan i början på boken jättemycket! Så coolt att det är jag som berättar. När jag såg hur det blev kände jag: wow! Det här är min bok rakt igenom!

Vill du komma ut och prata om boken?
Det vore väldigt roligt och häftigt! Då kommer ju boken ut ännu mer och läsarna får en bild av mig också. När jag var i tonåren tänkte jag att jag ville föreläsa om CP någon gång i livet. Det vore roligt att komma ut på förskolor och föreläsa.

Har du upplevt många fördomar i livet?
I grundskolan var det väldigt mycket fördomar. I min CP-bubbla där folk känner mig och vet hur jag funkar, där känner jag mig trygg. Men när jag kommer utanför CP-bubblan känns det jobbigt eftersom många har fördomar, men jag har haft turen att inte stöta på alltför mycket. Fördomarna finns men det handlar också mycket om okunskap.

Har du någon förebild?
Jennys pyssel på Instagram tycker jag är jättecool, hon har CP och visar upp sin vardag med två barn och så, det tycker jag är jättecoolt!

Vad drömmer du om i framtiden?
Att fortsätta med böcker, utveckla mitt skrivare och att min Instagram ska bli mycket större så att jag når ut med mitt budskap till fler. Att föreläsa vore väldigt kul och att bli en minikändis!

Vad vill du säga till alla som inte har erfarenhet av CP?
Jag vill säga att även fast man har en CP-skada eller funktionsnedsättning kan man leva ett normalt liv. Att det behöver inte betyda att 90% av livet handlar om CP-skadan och funktionsnedsättningen. Mitt liv handlar ju typ ingenting om min CP-skada, förutom när jag är på läkarbesök och så. Jag bara lever med den och för mig är det det naturliga för att jag är så van. Alla människor är olika och det är det jag vill förmedla. Jag vill att folk får upp ögonen och tänker: jaha, är det så här? 

Tusen tack Alice för pratstunden!💜

Här hittar du Alice på Instagram

Här hittar du Alice blogg

Turbofart! 

Leave a comment

* Required fields