Bokhandledning: Över hindret, Goliat!

Åh nej, vilken bråkig ponny!

Ghassan blir inte alls glad över att behöva rida Goliat på hopptävlingen. Det är nämligen stallets bråkigaste ponny. Och allt Ghassan vill är att hamna i hopplaget. Hur ska han kunna göra det när Goliat vägrar ge med sig? Och finns det någon som kan hjälpa honom?

Frågor om boken

1. Ghassan får dåliga nyheter: han får stallets bråkigaste ponny inför hopptävlingen. Har du upplevt att du haft otur någon gång? Vad hände då?

2. Ghassan böjer sig ner och låtsas knyta skorna, men egentligen torkar han sina tårar. Vad kan vara bra och viktigt med att gråta? Varför tror du att Ghassan inte vill att någon ska se att han gråter?

3. Matilda retas med Ghassan. Har någon retats med dig någon gång? Hur kändes det? Vad gjorde du? Kan det finnas tillfällen när det är okej att retas, eller inte?

4. Ghassan vill gärna komma med i hopplaget. Har du något mål, något du gärna vill göra eller uppnå? Vad kan vara bra med att ha mål? Finns det något som kan vara dåligt?

5. Hoppa, gosa, rykta, skritta, trava eller galoppera. Vad tycker du verkar vara roligt med att vara med hästar?

6. Ghassan har tre förebilder: Malin Baryard, Rolf-Göran Bengtsson, Meredith Michael-Beerbaum. Har du några förebilder? Vilka då? Varför är de dina förebilder?

7. En annan förebild som Ghassan har är hans egna gammelmorfar. Han bor i Marocko. Har du någon släkting som bor i ett annat land? Vad är roligt med att ha släkt i olika länder?

8. När Ghassan var i Marocko så badade han och hans familj i havet och grillade tomater och citroner på stranden. Finns det något som du tycker är extra gott att äta? Finns det någon maträtt som någon gör extra bra, tycker du?


Om känslor

I olika tider och i olikla samhällsklasser har känslor uttryckts på olika sätt. Till exempel så ansågs det väldigt manligt att som adelsperson i norden under 1700-talet att gråta. På 1600-talet bland bönder så ansågs det manligt att vara trygg och omhändertagande mot sin familj. Det innebär att värderingarna som är knutna till olika beteenden och känslor är något som vi människor formar. Att få rätten att känna och uttrycka alla sina känslor är en viktig del av att vara människa.

Ridsport

Enligt Jordbruksverket fanns det 360.000 hästar i Sverige år 2010 och 77.800 anläggningar för hästhållning. År 2015 var det en halv miljon personer som höll på med hästsport.

För att lyckas inom ridsport är det inte bara hästen som ska vara i bra kondition. Ryttare som tränar regelbundet mår bättre, orkar mer, får bättre balans och kraft.

Inom ridsporten finns tio olika grenar vilka alla kräver olika färdigheter: distans, dressyr, fälttävlan, hoppning, körning, mounted games, parasport, reining, voltige, working equitation

Skolans läroplan

Elever ska lära sig att initiera, organisera och delta i lekar av olika slag. Idrotter och andra fysiska aktiviteter inomhus och utomhus under olika årstider och i olika väder. Utevistelse under olika årstider, samt närmiljöns möjligheter till vistelse i naturen och på andra platser för fysisk aktivitet och naturupplevelser." Lgr rev. 2019