Återvunnet papper, spelar det roll?

Återvunnet papper, spelar det roll?

Återvunnet papper, spelar det roll?

Varje gång vi producerar något släpper vi ut koldioxid. Det finns inga sätt att kringgå det. Så vad är lösningen? Att sluta producera böcker helt? Ibland kan det kännas lockande. Men vi valde en annan väg: att göra allt vi kan för att skapa en hållbar produktion.

Ett av stegen var att gå över från nytt till återvunnet papper och vi lanserade vår satsning på bokmässan 2022, bland annat med en debattartikel i Aftonbladet. Men på bokmässan ville ingen prata om hur alla de tusentals böckerna hade producerats. Jämför vi med till exempel klädbranschen finns ett stort intresse för det återvunna, även i förpackningsindustrin. Men i bokvärlden är det fortfarande tyst. Varför är det så?

Genom att gå över från nytt till återvunnet papper minskade vi vårt koldioxidavtryck från 0,7 kg koldioxid till 0,6 kg koldioxid per bok. Vi hittade två pappersbruk i Europa som satsat på att skapa papper som går att använda i böcker. 

Dessutom; låter vi ett träd stå kvar kan det suga åt sig koldioxid hela tiden. Men hugger vi ner och planterar ett nytt så tar det cirka 30 år innan det suger åt sig lika mycket koldioxid som trädet vi tar ner. Det är därför du ska vara skeptisk till de som klimatkompenserar genom att plantera nya träd.  

Så ja, det spelar roll om vi använder återvunnet papper eller nytt! Idag är det återvunna papperet dyrt och svårt att få tag på då efterfrågan är låg.

Hur kan vi tillsammans öka efterfrågan? Har du idéer, vi tar tacksamt emot förslag på hur vi kan få upp intresset för bok och klimat.

Tack för att ni är med oss på resan mot en mer hållbar bok! ♻️

Lämna kommentar

*Obligatorisk