Representation bland författare och illustratörer, hur går det?

Representation bland författare och illustratörer, hur går det?

Representation bland författare och illustratörer, hur går det?

Senaste årens bokmässor är ni fler och fler som frågat efter hur vi jobbar med representation bland författare och illustratörer. Så bra! Vi lyssnar och förändrar. Vill vi skapa ett inkluderande samhälle räcker det inte med representation i text och bild. 

I grunden handlar det om vems berättelser som får höras och synas. Som författare och illustratör hämtar en ofta inspiration från det egna livet, från de egna erfarenheterna. Och de skiljer sig åt beroende på var vi vuxit upp, hur vi lever, vilka vi är och vad vi har varit med om. Just därför behövs fler olika röster. 

Vi jobbar med frågan på två olika sätt. Dels genom att översätta titlar som Ara Stjärnprogrammeraren där Komal Singh vill inspirera fler tjejer till programmering, och Min färg, din färg, där Laura Henry-Allain skapat en antirasistisk handbok, utifrån sina egna upplevelser av rasism. 

Vi letar också aktivt upp, som när vi skulle göra boken inspirerad av Zećira Mušović. Då ville vi ha en illustratör som också hade ursprung från Balkan och hittade fantastiska Johanna Zverzina som gjort de fartiga illustrationerna till Dröm stort, Zećira! Vi startade också ett samarbete med den samiska duon Elin Marakatt och Anna-Stina Svonni som resulterade i de två härliga pekböckerna Vår i Sápmi och Fest i Sápmi. I böckerna visar de den samiska kulturen och bjuder på en minikurs i samiska språket! 

Bara under de senaste två åren har vi startat upp samarbete med de här 12 spännande personerna: Tarek Alfutih, John och Johan Valencia, Rana Kadry, Elin Marakatt, Anna-Stina Svonni, Laura Henry Allain, Komal Singh, Rafaela Stålbalk Klose, Oniinye Iwy, Johanna Zverzina och Zećira Mušović. 

Av våra 53 illustratörer har 7 påbrå från ett annat land än Sverige vilket motsvarar cirka 14%. 
Av 58 författare är det 10 som har påbrå från ett annat land än Sverige, vilket motsvarar cirka 17%. Från och med nu kommer vi att följa upp de här siffrorna varje år under bokmässetider. 

Men representation handlar inte bara om ursprung utan också om sätt att leva, vara och fungera. Bland våra författare och illustratörer är det fortfarande en  överrepresentation av vita heteropersoner med bakgrund i medelklassen, men vi fortsätter att jobba med de här frågorna. Allt för att fler berättelser ska höras. 

Så svaret på frågan är att att vi jobbar på och att det går ganska bra. Och vi fortsätter jobba på, under 2024 kommer vi bland annat bjuda på barnböcker av en författare med CP och en författare med autism. Tack för att ni engagerar er, vi är alltid glada när ni läsare kommer med önskemål om vad ni vill att vi ska göra mer av. Tillsammans med er förändrar vi världen! ❤️

Text: Marie Tomičić, förläggare och VD

Lämna kommentar

*Obligatorisk