Tusenkonstnären Henrik Wahlström gör allt ifrån personliga föreläsningar kring psykisk ohälsa, till roliga sketcher i sociala medier. Han är författare, regissör och konstnär och grundare av uppochner-kampanjen. I en intervju med Henrik pratade vi bland annat om för- och nackdelar med sociala medier, glimmers i vardagen, vad som gör honom arg och vikten av att våga prata med NÅGON om man inte mår bra.
Hej Henrik! Vem är du?
– Jag är en mångsysslare som arbetat inom alla möjliga kreativa områden som författare, bildkonstnär, kompositör, föreläsare, ljuddesigner, manusförfattare, regissör, poddproducent, skådespelare, med mera. Men de flesta känner igen mig från sociala medier där jag har stora konton.
Du har en internetnärvaro som är både rolig och viktig, vad tycker du är bäst och sämst med sociala medier?
– Bäst och sämst tycker jag är anonymiteten. Den möjliggör å ena sidan för människor att uttrycka och be om hjälp med frågor som de annars inte hade vågat ta upp. Samtidigt gör den att folk kan sprida hat på ett sätt som de annars inte hade vågat stå för, eller att ge råd i frågor som de inte är tillräckligt kunniga inom.
Du har berättat öppet om din bipolära sjukdom, finns det något du önskar att fler visste om?
– Att vi som har sjukdomen finns överallt i samhället, men de allra flesta av oss håller tyst om diagnosen om vi kan. Det är ingen jättevanlig sjukdom, men att 1-3 % av befolkningen har den betyder att du säkert träffar på oss ibland i din vardag. De flesta av oss kan ha ett välfungerande liv med sjukdomen! Överhuvudtaget är det klokt att inte sitta i fikarummet och uttala sig kritiskt om medicinska tillstånd, för du vet inte vad människorna omkring dig faktiskt lever med.
Du grundade uppochner-kampanjen, berätta mer om den!
– Det är en slags pride-symbol för psykisk ohälsa, ett litet hjärta som betyder att bäraren har en öppen och accepterande inställning till psykisk ohälsa och olika diagnoser. Det kan vara ett sätt att visa att man är en allierad och en person som ingen behöver maskera sitt mående inför. All vinst från sålda produkter går till organisationen Mind som driver självmordslinjen, hittills har symbolen dragit in över en halv miljon och bärs av tusentals människor!
Vilken av dina återkommande sketcher är din favorit och varför?
– Jag gillar Skitjobbiga människors riksförbund! Jag möter nya personer hela tiden i vardagen som kvalar in för ett medlemskap ...
Vem är din förebild?
– Bamse.
Vad gör dig glad?
– Att se människor gå samman för att försöka förändra samhället och världen, fastän det går utför på så många plan.
Vad gör dig arg?
– Donald Trump. Varenda cell i den mannen arbetar tvärtemot det som vår värld behöver idag.
Vad är dina glimmers i vardagen?
– När jag arbetar med en målning och plötsligt gör ett penseldrag som ger bilden liv. Ofta är det alldeles oväntat, en liten detalj kan göra att jag tror på hela målningen.
Vad hoppas du på i framtiden?
– Att världen går samman och vägrar medverka till miljöförstörelse och förtryck av minoriteter.
Något du vill skicka med OLIKAs följare och läsare?
– Om du går runt och tiger om att du inte mår bra, berätta för NÅGON! Bördan blir lättare att bära och ibland blir problemet tydligare när man beskriver det högt.
Tack Henrik för att vi fick intervjua dig! Och tack för det viktiga arbete du gör!
💕Tips! I Ta makten 2 finns en mini-intervju med Henrik och en rad andra spännande personer!