Bokhandledning: Där satt den!

FRÅGOR OM KONFLIKTER, VINST OCH FÖRLUST

1. Charlotte är glad över utnämningen till Östergötlands bästa lag, det är ett steg på vägen mot hennes mål. Har du några särskilda mål just nu – eller för hela livet, och vad skulle i så fall kunna vara steg på vägen mot det?

2. Charlotte blir arg på sina föräldrar när de säger att hon är trött. Har du varit med om att andra säger hur du mår, vad du vill eller känner? Hur är det?

3. Charlotte blir chockad när Lisa inte vet om hon tänker åka med till Jönköping. Varför tror du att Lisa inte är lika säker på att hon vill det som Charlotte?

4. När Charlotte skadat foten blir hon osams med de andra i laget och vill inte ha kontakt med dem. Varför blir det så tror du?

5. Julia svarar inte riktigt på om hon är kär i Lo. Varför tror du att hon inte gör det? Kan det vara svårt att veta om en är kär i någon?

6. Charlotte tycker att det verkar vara bra att vara ihop med någon som gillar samma saker. Vad tror du är viktigast om en vill vara tillsammans med en person?

7. Charlottes mamma pratar om att hitta balans i träningen. Vad menar hon med det tror du?

8. Julia är en person som skojar och hittar på många saker. Vad är bra med att vara sådan?

FRÅGOR OM DÖD, BALANS OCH INTRESSEN

1. Charlotte tänker att hon vill bli ihågkommen som Sveriges bästa fotbollsspelare. Vad skulle du vilja bli ihågkommen som?

2. Charlotte och hennes pappa besöker kyrkogården. På alla helgons dag brukar en del människor tända ljus på gravar. Varför tror du att en gör det?

3. Har du varit på en kyrkogård? Hur var det? Vad tror du händer när vi dör?

4. Julias pappa Amir lämnade sin hund när han flydde kriget i Kurdistan. Hur tror du att det var för honom? Hur är det att få en ny hund tror du?

5. Charlotte älskar att spela fotboll. Finns det något du tyckerom att göra?

6. Charlotte vill bli fotbollsproffs när hon blir vuxen. Finns det något som du skulle vilja jobba med?

OM ILSKA

Att tycka att det är viktigt att vinna och att ha svårt att hantera förluster i tävling och spel är en egenskap som alla människor kan ha, oavsett könsidentitet. Men att ge uttryck för känslorna och agera efter dem är mer socialt accepterat för den som är pojke eller man. Det hänger ihop med våra idéer om manlighet och kvinnlighet, där kvinnor förväntas ha mer intresse för det kollektiva och att ansvara för den sociala atmosfären. Att bara tycka att det är roligt när du är bäst och när du vinner är helt enkelt mer manligt kodat. Det finns så klart för- och nackdelar med att vara en så kallad vinnarskalle, men i drivkraften finns också en styrka som kan hjälpa människor framåt i livet. Och hur okej eller inte det är att vara en vinnarskalle ska inte vara styrt av om du är en tjej eller kille, och därför behövs det gestaltning av karaktärer som Charlotte som tycker att det allra viktigaste är att vinna.

OM KÄRLEK

Bilden av vad kärlek och romantiska förhållanden är och ska vara är starkt influerad av de gestaltningar som möter oss genom livet. I böcker, på teve, i reklam och filmer återkommer mönster som låter kvinnor och mäns roller i kärleksspelet och förhållanden vara olika. En av de bilder som återkommer är idén om förhållanden som tar över allt i livet, särskilt för tjejer. En idé om en stark motsättning mellan att som tjej ha ett intresse som tar mycket tid och kraft, och att ha ett förhållande. Därför behövs nyanserade bilder av vad ett förhållande kan vara, som i den här boken. Där får Lisa en pojkvän som hon både kan dela ett intresse med och som hon kan diskutera saker med som jämlik och vän. Dessutom gestaltar boken en kille som visar intresse för sin flickväns aktiviteter och kommer och tittar när hon tränar – en roll som annars tjejer oftare får anta. Att utmana normer kring kärlek handlar inte bara om att utmana heteronormen, utan också om att förändra förväntningar som är könsbundna – så att de relationer som människor har blir likvärdiga och givande för alla inblandade.