Bokhandledning: Hund på plan!

FRÅGOR OM VINNANDE OCH FÖRLORANDE

1. Precis när Charlotte ska skjuta på mål springer en hund in på plan. Hur får det Charlotte att känna sig? Om du blir avbruten när du gör något viktigt, hur känns det då? Är det skillnad på vem det är som avbryter, och av vilken anledning? Varför då?

2. Charlotte tänker att Ekby måste vinna serien. Varför är det så viktigt för henne att vinna, tror du? Tycker du att det är viktigt att vinna? Har du någon gång känt som Charlottes mamma: att det blivit så viktigt att vinna att det slutat vara roligt? Skulle du kunna låta någon annan vinna för att vara snäll? Tror du att någon gjort så för dig?

3. Efter första halvlek är spelarna i IF Ekby jättetrötta, men tränaren Amanda peppar dem. Hur tror du annars att det skulle gått i matchen? Vad skulle du sagt till laget om du ville peppa dem? När peppade du någon senast? Hur känns det i dig när du peppar någon?

4. Hunden Puff blir lagets maskot. Varför tror du att en vill ha en maskot? Om du hade en egen maskot, hur skulle den se ut och vara då? Om klassen skulle ha en maskot, hur skulle den vara tycker du?

Övning: Skapa en egen maskot för klassen eller varsin maskot. Rita, sy eller snickra efter tycke, tid och smak! Prata gemensamt kring vad en maskot är bra till, hur den kan laddas med värden och när en kan tänkas använda den för stöd.

5. IF Ekby vinner serien! Hur tror du att det känns att vara i en sådan glädjehög som de har i boken? Varför tror du en vill vara nära resten av laget när en vunnit? Hur känner du dig när du vinner något? Är det skillnad på att vinna något själv eller som lag tycker du?

6. Amanda pratade om visualisering. Vad betyder det? Har du använt dig av visualisering någon gång, kanske utan att veta om det? Vad brukar du fantisera om att du ska klara av?

FRÅGOR OM SKADOR OCH LÄKNING

1. När hunden springer in på plan snubblar Charlotte. Varför känner hon först inte att hon har skadat sig tror du? Har du någon gång glömt att du har haft ont? Vad fick dig att glömma? Tänker du att det är bra eller dåligt att glömma bort att en har ont? Varför då?

2. Charlotte får tid på vårdcentralen. Har du varit på en vårdcentral? Varför var du där? Hur kändes det att vara där? Vad finns det för personer som jobbar på en vårdcentral? Vet du vad som är skillnaden på en vårdcentral och på ett sjukhus?

Övning: Gör studiebesök i mindre grupper på er närmaste vårdcentral (obs – se till att stämma av så att ni är välkomna). Förbered genom att tillsammans titta på vilka som arbetar på en vårdcentral, vilka behövs för att den ska fungera? Lokalvårdare, läkare, undersköterskor, sköterskor, receptionist, vaktmästare …? Ge sedan eleverna i uppgift att enskilt eller i mindre grupper intervjua en de som jobbar där, och skriva varsin kortare text om personen i sin yrkesroll. Förbered gärna frågor tillsammans på vad som kan vara intressant att veta. (Har ni möjlighet kan ni också fotografera personerna och sätta bilden bredvid texten, som ett reportage.) Har ni inte möjlighet att besöka en vårdcentral? Gör då ändå en gemensam inventering kring vilka som kan tänkas arbeta där, detta synliggör de många olika sorters yrken som finns.

3. Varför kunde inte Soraya träna på en hel månad? Vad tycker du om att spela ”fult”? Varför tror du att en del gör det? Vet du några andra sporter där det förekommer skador? Vad kan en göra för att inte skada sig?

4. Vad händer när hunden Puff har ätit för mycket tårta? Vet du någon annan mat som hundar inte borde äta? Vad tror du att en hund vill äta när en ska fira något? Vad vill du äta när du ska fira något?

OM FUNKTIONSHINDER

I de allra flesta barnböcker lyser personer med funktionshinder med sin frånvaro. När de då och då får vara med handlar boken ofta funktionshindret eller så belyses något problem med det. Det är ännu mer ovanligt att de personer med funktionshinder som skildras inte är vita eller etniskt svenska. För att vi ska kunna se bortom ett funktionshinder och istället se människan bakom behöver vi självklara och likvärdiga gestaltningar i barnböcker, och i alla typer av media. I den här boken har Julias pappa, tränaren Amir en rullstol. Hans funktionshinder skildras på ett självklart och oproblematiserande sätt. Vi får också reda på att han har flytt från Kurdistan. Att fly är något som många barn i Sverige har erfarenhet av idag (själva eller genom familjen), och det är viktigt att den erfarenheten speglas på ett inkluderande sätt i vår litteratur.

OM FLICKOR & FOTBOLL

Trots att fotboll är en av de största sporterna för flickor finns det nästan inga böcker som speglar dem. Däremot finns det väldigt många böcker om pojkar som spelar fotboll. Liksom annat i samhället, som uppmärksamhet i media, priser och galor etcetera, så ger det här en signal till flickor om hur vi värderar deras intresse. Det är ingen slump att kvinnor har mycket svårare att leva på sitt spelande än män. Det finns också en tendens att låta böcker där flickor spelar fotboll fokusera på annat, som smink, kärlek eller andra relationsdraman. I böckerna om Charlotte är det fotbollen som är det centrala, även om det så klart vävs in spännande moment och intressanta relationer. Böckerna bygger också på en verklig person, vilket pekar på att det går att satsa på fotboll som en karriär – både för flickor och för pojkar.