Bokhandledning: Sätt straffen, Charlotte!

FRÅGOR OM KÄNSLOR

1. Så fort Charlotte kommer hem vill hon leta fram luftmadrassen. Varför vill hon inte vänta, tror du? Hur tror du det känns inuti Charlotte? Känner du igen dig i hur hon känner sig? Om du gör det, när brukar du känna så?

2. Charlotte blir arg när de andra i familjen skrattar åt hennes problem med madrassen. Tror du att hennes bror Hampus märker det? Hur gör han för att muntra upp henne? Hur kan en se på någon när den är arg? Hur ser du om någon är ledsen? Hur ser du om någon är irriterad?

3. Varför skjuter Charlotte på mål istället för att passa Devrim, tror du? Tycker du att Charlotte borde ha passat Devrim istället? Tror du att Charlotte ångrar sig?

4. Hur känner Julia och Soraya inför att vinna eller förlora? Hur känner Charlotte inför att vinna eller förlora? Varför tror du att de känner så olika? Vad är bra med att känna som Julia och Soraya? Vad är bra med att känna som Charlotte?

5. Soraya blir inlåst på toaletten. Varför tror du att hon inte säger något? Hur tror du Soraya kände sig inne på toaletten? Har du blivit inlåst någon gång? Vad gjorde du då? Varför tror du att en tycker att vissa saker är pinsamma?

6. Charlotte blir arg på Julia och skriker på henne. Hur tror du att det känns inne i Charlotte? Hur tror du att det känns inuti Julia? Hade du också varit arg på Julia? Varför? Varför inte?

FRÅGOR OM FÖRÄLDRAR


1. Fridas mamma hejar från sidlinjen. Hur ser Fridas mamma ut att känna sig? Vad kan vara bra med en förälder som bryr sig mycket om något en gör? Vad kan vara mindre bra, tror du?

2. Charlottes pappa tycker om att laga grejer istället för att köpa nytt. Känner du någon som är bra på att laga saker? Vad är bra med att laga saker? Ibland kan en behöva hjälp med att laga saker. Vad finns det för olika yrken som lagar saker som gått sönder?

3. Charlottes mamma glömmer luftmadrassen hemma. Brukar din förälder glömma saker? Brukar du? Varför tror du att en glömmer saker? Har gör du när du vill komma ihåg någonting viktigt?

4. Hur reagerar Amir när Julia gör mål? Tror du att Amirs reaktion har något att göra med att han är pappa till Julia? Tror du att Amir känner sig stolt? Hur känns det när en är stolt? Vad eller vem är du stolt över?

OM FÖRÄLDRAR

I barnböcker generellt sätt finns det fler kvinnor och mammor än män och pappor, och karaktärerna har ofta roller som är könsstereotypa. Pappor är till exempel oftare busiga och mammor oftare omsorgsgivande. Men barn behöver förebilder i böcker som visar att pappor och mammor, och andra vuxna, har
bredare roller än så. Statistik pekar på att mammor i högre utsträckning är föräldralediga, vabbar och jobbar deltid. Men vi tror att det för alla inblandade är
bättre om både män och kvinnor får ge barn omsorg. Dessutom vet vi att det finns en massa aktiva pappor, som behöver speglas i barnlitteraturen. I den här boken tar papporna en större omhändertagande roll än vi är vana vid i barnböcker.

OM TJEJGRUPPER

”Tjejer leker bäst två och två.” Så brukar det heta. Fördomar säger att den lek som tre tjejer delar måste sluta i konflikt och skvaller, och vi ser hur sådana fördomar om och om igen blir reproducerade i media. Stora tjejgrupper som inte förhåller sig till killar tenderar att bli uppfattade som något konstigt, hotfullt och obehagligt. När damlandslaget i fotboll, med bland annat Charlotte Rohlin, spelade EM 2014 möttes de av mängder av hatiska ommentarer. Allt detta sker samtidigt som vi betraktar stora grupper av män som fullt normalt. Vi ser dem i bolagsstyrelser eller i Sagan om ringen – oftast reflekterar vi knappt över att de är just män. Den här boken skildrar 16 tjejer som spelar fotboll tillsammans. Runt om i landet finns mängder av sportande lag med tjejer. För dem blir boken en chans till oproblematisk spegling och igenkänning som annars saknas.