Bokhandledning: Varför bråkar syrran?

Brukar du bråka?

Ute i hallen bråkar en syrra. Varför gör hon det? undrar Alvdis och Hamsa. Har någon ramlat på henne? Eller har någon tagit hennes macka? Kanske har någon skojbråkat fastän hon inte ville.

Varför bråkar syrran är en känslodeckare där vi får följa med Alvdis och Hamsa i deras kluriga och roliga funderingar och tankar kring olika känslor.

Frågor om orättvisa och skojbråk

Hamsa och Alvdis funderar på varför syrran bråkar. Har någon du känner bråkat någon gång? Vet du varför hen bråkade? Har du bråkat någon gång? Varför då?

Hamsas storebror ville inte bjuda på sitt godis, då ville Hamsa bråka. Hur skulle du känna om någon inte ville bjuda med sig av sitt godis? Tycker du att det är rättvist att en person har godis medan en annan inte har det?

Alvdis mamma blir jättearg när det är orättvist. “Då bråkar hon”, säger Alvdis. Titta på bilden där Alvdis är med sin mamma. Tycker du det ser ut som att de bråkar i bilden? Vad gör de? Är det okej att bråka när något är orättvist, tycker du?

Ibland skojbråkar Alvdis med Hamsa. “Det är bara roligt om båda vill,” säger han. Har du skojbråkat med någon? Vad sa hen då? Ville hen också skojbråka, eller inte?

Frågor om att smutsa ner sig och bråka

Hamsas farbror tjatade på Hamsa att inte smutsa ner sig. “Alla blir smutsiga när de leker,” säger Alvdis. Finns det någon lek du leker där du blir smutsig? Vad kan vara roligt med att smutsa ner sig när en leker?

Alvdis blir grinig när hon sover för lite. Det blir Hamsas pappa också. Hur blir du om du sover för lite? Vad kan vara roligt med att sova, tycker du? Och finns det något som kan vara mindre roligt med att sova?

Det är syrrans mormor som har bråkat. Syrran vill inte ha på sig sina stövlar, hon vill ha sina sandaler! Bråkar någon med dig när du vill göra på ditt sätt, istället för deras?

Om ilska

Att vara arg är en känsla som är viktig att få känna. Det finns en tendens att försöka avleda ilska eftersom den upplevs som skrämmande. Men ilska som får uttryckas på ett sätt som inte
går ut över andra är snarare bra att få känna klart. Ilska är också en viktig signal för oss om att något känns fel. Att utforska känslor är därför viktigt så att vårt signalsystem skickar rätt signaler och hjälper oss att må bra. Det finns en tendens att tycka att ilska är en känsla som är mer okej för pojkar och män att känna, än för flickor och kvinnor, medan det motsatta gäller för känslan ledsamhet.

Om vuxenmakt

Vuxna är både fysiskt större och äldre och har därför mer makt än barn. Många gånger tycker vi vuxna att barn bråkar eller förstör istället för att ta oss tid att fråga hur barnen tänker kring det som händer. Ur barnets perspektiv är det ofta vi vuxna som ”bråkar”, det vill säga inte går barnen till mötes. Vuxna har makten att sätta positiva normer, därför behöver vi också ta ansvar, vara lyhörda och lyssna på barnen istället för att avfärda dem som att de bråkar.

Förskolans läroplan

  “Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla förmåga att fungera enskilt och i grupp, samarbeta, hantera konflikter och förstå rättigheter och skyldigheter samt att ta ansvar för gemensamma regler, förmåga att lyssna på och reflektera över andras uppfattningar samt att reflektera och ge uttryck för egna uppfattningar, fantasi och föreställningsförmåga.” Lpfö 2018