Kommande titlar från OLIKA

Kan det hända igen?

Hitler är död och kommer ju inte tillbaka. Men innan Hitler fick makt och gjorde allt hemskt, så var det nästan ingen som tog honom på allvar. Istället sågs han som en rolig figur att skratta åt. I den illustrerade faktaboken om andra världskriget och Förintelsen berättas om kriget och vad som ledde fram till det. Kan vi lära oss känna igen processerna kan vi se till att det inte händer igen.

Vad är OLIKA?❤️ 
- Enkelt skriven om ett tungt ämne  
- Synliggör den farliga normaliseringsprocessen
- Kopplar dåtid till nutid och uppmuntrar reflektion 

Till bokfakta

Min färg, din färg

Min färg, din färg är en antirastiskt handbok för barn. Den hjälper barn och vuxna att sätta ord på och samtala om den rasism som finns. Det är dags att vi ger alla barn möjlighet att bygga en stark självkänsla och självvärde, oavsett hudfärg. Vad är rasism, varför är rasism fel och hur kan barn göra om de själva blir utsatta för rasism eller ser någon annan bli det.

Vad är OLIKA? ❤️
- En antirasistisk handbok för barn
- Skriven och illustrerad av personer med egen erfarenhet av rasism 
- Konkreta tips och förslag till motstrategier   

Till bokfakta

Ett fall för Barnbyrån

Någon river barnens koja, och någon har skrivit taskiga saker på väggen. Är det ett brott mot Barnkonventionen? Det ska Barnbyrån ta reda på. Ebba Berg har skrivit boken med fyra spännande fall som Barnbyrån löser och alla är knutna till olika artiklar i Barnkonventionen. Carl Flint har gjorde de färgstarka illustrationerna.

Vad är OLIKA?❤️
- Ett roligt sätt att läsa sig om Barnkonventionen
- Bygger vidare på den populära serien om klassen i Lyckeskoan
- Visar hur barn kan göra sina röster hörda

Till bokfakta

Min pinsamma familj på kalas

Det är kalas hemma hos Emir. Mamma och mormor vill också vara med, men nej, det är ett kalas för barn, inte vuxna. Men vad är det som är under bordet? Och vem är det som tar påsen från fiskdammen? Hur pinsamma kan vuxna bli? Korta enkla meningar i VERSALER för den som gillar lite text och mycket illustrationer.

Vad är OLIKA? ❤️
- Busiga och pinsamma kvinnor
- Huvudperson med brun hudfärg
- Humor och fart för den som börjat läsa

Till bokfakta

Vår i Sápmi

Sol, ren, eld, skidor, kolt, glödkaka. I den här boken finns alla ord på både samiska och svenska. Varje ord följs också av ett verb. Solen skiner, renen betar, glödkakan är god. En rolig pekbok som lär både barn och vuxna om samiskan och Sápmi. Samiska är ett av Sveriges officiella minoritetsspråk. Till boken kommer det också att finnas en ljudfil.

Vad är OLIKA? ❤️
- Skriven och illustrerad av personer med ursprung i Sápmi
- Lär barn och vuxna samiska
- Både ord och korta memingar

Till bokfakta

Kalas i Sápmi

Tårta, paket, saft, farmor. I den här boken finns alla ord på både samiska och svenska. Varje ord följs också av ett verb. Tårtan är god, Ellie får paket, farmor dansar. En rolig pekbok som lär både barn och vuxna om samiskan och Sápmi. Samiska är ett av Sveriges officiella minoritetsspråk. Till boken kommer det också att finnas en ljudfil.

Vad är OLIKA?❤️
- Skriven och illustrerad av personer med ursprung i Sápmi
- Lär barn och vuxna samiska
- Både ord och korta meningar

Till bokfakta