Förgätmigej är en tidning som ges ut av SPEC som stöttar den som mist någon i självmord. I senaste numret var temat HBTQI och Kristina Henkel blev intervjuad. Hon berättar bland annat om heteronormen som en stor riskfaktor för psykisk ohälsa.
– Om vi talar om att vi kan känna oss som tjej, kille, ickebinär och att det
finns tre olika pronomen hon, hen och han så ger vi en förståelse för alla att
det finns flera könsidentiteter och att vi själva bestämmer vem vi vill vara.
Kristina föreläser om jämställdhet och normkreativitet. Hon är i grunden statsvetare med genusinriktning men är kanske mest känd som en av två författare till boken Ge ditt barn 100 möjligheter istället för 2, som kom ut 2009.
Varför är jämställdhet bra för barn?
– Att bemöta barn jämställt handlar om att stärka dem så att de får ett stort handlingsutrymme. Vi visar vad vi kan göra och hur vi kan uttrycka oss för att påverka vårt eget liv och i förlängningen samhället vi lever i. Det skapar trygga barn som vågar vara sig själva istället för att de ska begränsas av stereotyper. Jämställdhet handlar inte om att ta bort saker utan om att lägga till. Barbie får ha sina höga klackar för det är bra när hon ska speja på skurkarna eftersom hon då blir extra lång. Batman blir en väldigt snäll och omtänksam pappa som såklart kör Batmobilen långsamt när han har sina barn i baksätet.
Hur kan vi göra för att barn ska känna sig trygga med att vara sig själva oavsett vad de har för könsidentitet och könsuttryck?
– Det är häftigt för små barn leker med allt material och med alla, oavsett om de
är killar, tjejer eller ickebinära, men när de är tre-fyra år förstår de att det är viktigt att ”göra kön” i vår kultur. Då är det som vuxen viktigt att bekräfta barnet och att det får välja själv om det är hen, han eller hon. Det är också viktigt att förmedla att könsidentitet och könsuttryck kan vara någonting föränderligt över tid precis som favoritmat, favoritkläder och så vidare ändras med ålder.
Transpersoner är en väldigt utsatt grupp. Det är brutala siffror både för psykisk ohälsa, självmord och för att bli utsatt för våld och kränkningar. När vi pratar med
alla barn om att vi själva bestämmer om vi vill vara hon, hen eller han så ger vi en förståelse för att alla människor på riktigt är lika mycket värda. Genom att vi gör det förebygger vi att unga människor tar sina liv. Samhället är otroligt mycket mer inkluderande för transpersoner idag och det påverkar oss allihop att förståelsen är mer utbredd. Igenkänning är också viktigt, som att lyfta fram förebilder som till exempel transpersonerna: Tone Sekelius som sjunger i melodifestivalen och Lee Christiernsson som är en kändissnickare i TV.
En del föräldrar blir oroliga för att deras söner ska bli bög om de har klänning på sig, men könsuttryck och könsidentitet hänger inte ihop med sexualitet. På samma sätt som att alla heterosexuella kvinnor inte har klänning på sig. Att som förälder oroa sig för att ens barn ska bli mobbat är naturligt men vi kan inte vaccinera barn mot att bli retade. Barn kan bli retade för att de har en ful tröja, glasögon, nagellack, för allt möjligt. Vi skulle inte säga att du får ha glasögonen
hemma och inte skolan eftersom du då riskerar att bli retad. Strategin är istället att
lära barn verktyg att säga ifrån om de skulle bli retade och att hjälpa till och säga ifrån om en kompis blir retad.
Hur kan vi göra så att barnen inte begränsas av heteronormen?
– Heteronormen påverkar mycket vänskap för barn. När en tjej och en kille leker
tillsammans kanske vuxna säger att de ”är så gulliga de kommer nog gifta sig” som att vi vuxna lägger på att de är kära till skillnad från om två killar leker. Barn anpassar sig tyvärr efter detta och väljer bort vänner efter det och blir därmed av med vänskaper på grund av heteronormen. För att motverka det kan vi ge barnen förebilder där killar och tjejer är vänner och prata med alla barn att vi väljer själva vilka vi vill bli kära i, en hon, han eller hen.
Om vi inte pratar om det blir det gamla stereotyper som återskapas och som gör
att vi får snäva liv. Men pratar vi om könsidentitet, könsuttryck och heteronormen
så kommer barn i framtiden inte behöva ”komma ut” som hbtqi-person/queer/
homo- bisexuell, transperson och så vidare.
Många människor mår väldigt dåligt innan de kommer ut. Heteronormen är en stor riskfaktor för psykisk ohälsa. Även att upprätthålla idealet i heteronormen skapar mycket stress – som till exempel att kvinnor ska vara snygga, sexiga, ha ett fint hem och vara supermammor och att män ska vara muskulösa, försörja familjen och bita ihop och inte visa känslor.
Mer om SPEC
Mer om Ge ditt barn 100 möjligheter istället för 2
💜💚💛🧡❤️