Varför är det viktigt att lära barn samtycke?

Varför är det viktigt att lära barn samtycke?

Varför är det viktigt att lära barn samtycke?

Kristina Henkel har lång erfarenhet av att utbilda om jämställdhet, normkritik och inkludering. Här berättar hon om varför samtycke är viktigt att etablera redan i förskolan, hur vi kan stötta barnen och delar sina bästa tips.

Varför är det viktigt att lära barn om samtycke redan i förskolan?

Samtycke är en viktig kompetens. Att lära sig läsa av andra, och försäkra sig om att de samtycker till att få en kram eller till lek. Det handlar också om att det är modigt att fråga och att det alltid är bättre att fråga en gång för mycket än att gå över någons gräns.

I läroplanen finns integritet med som något vi ska skapa förutsättningar för alla barn att lära sig om. Samtycke handlar om respekt för andra människors integritet, att inte gå över andras gränser. Samtycke är en ny positiv norm som vi tillsammans skapar för att dagens barn och unga inte ska behöva bli utsatta för våld eller skriva #metoo i framtiden.

För att detta ska kunna förändras behöver vi etablera nya normer som innebär att alla barn, unga och vuxna ska vara trygga i förskola, i skolan, på arbetet och hemma. Vi behöver helt enkelt ha nolltolerans mot alla former av våld, allt ifrån taskiga kommentarer och knuffar, till så kallat skojbråk. 

När vi ska förändra är det viktigt att visa vad vi ska göra i stället och därför är samtycke är så bra. Förskolan behöver helt enkelt skapa en samtyckeskultur!

Hur lär vi barn samtycke?

Att lära sig samtycke är enkelt. Det handlar om att lära sig lyssna och att ställa frågor:

- Hur vet jag att någon vill?
- Vad ska jag göra om jag är osäker?
- Hur känns det när någon samtycker?

Kom ihåg att det alltid är bättre att fråga än att gå över någons gräns. 

Hur kan pedagoger agera för att stötta barnen?

För att skapa en samtyckeskultur behöver vi börja använda ordet samtycke. Genom att göra det, och benämna samtycke som något viktigt, kommer barnen förstå att det är just viktigt. För att visa barnen exempel kan du fråga din kollega om hen vill ha en kram? Om hen svarar JA kan du svara: Vad fint att du samtycker till att kramas!

Hur skapar vi en samtyckeskultur?

Vi vuxna är både fysiskt större och äldre än barn och har därför mer makt än barnen. Vuxna har makten att sätta positiva snälla normer, därför behöver vi också ta ansvar att göra detta. Det vi vuxna gör blir normerande för barnen. När vi börjar prata om samtycke visar vi att det är viktigt och etablerar på så sätt en ny positiv samtyckeskultur i förskolan.

Alla hjärtans dag = Samtyckesdagen

På OLIKA är vi engagerade i barns rättigheter och att skapa jämlikhet för barn. Vi gillar Alla hjärtans dag för att det är kärlekens dag, och vad är mer kärleksfullt än att lära alla barn samtycke?

Samtidigt så kan Alla hjärtans dag vara exkluderande. Det är inte alla barn som till exempel vill ge sin förälder ett hjärtkort, därför har vi sedan 2018 övat lite extra på samtycke på alla hjärtans dag. 

Något mer du vill berätta om detta?

Vi har fått så fin respons på alla utbildningar vi har för pedagoger både i förskolan och skolan, det finns ett enormt intresse att arbeta med samtycke för barn och unga. Det är verkligen som att #metoo har förändrat. Innan frågade vuxna varför ska vi arbeta med detta, nu frågar alla hur vi ska göra. 

Nu kan ingen blunda längre utan att vi måste agera och börja arbeta förebyggande med samtycke. Istället för att bara säga att barn inte får använda våld så kan vi nu visa på vad en ska göra istället – stämma av så att det finns samtycke. Det är alltid enklare att lära barn genom att säga vad de får göra istället för att säga vad de inte får.  

Öva tillsammans!

För att göra det enkelt för dig att komma igång, har vi skapat en hel sida om samtycke. Här hittar du tips på böcker och affischer, och färdigt material att printa ut och sätta upp på förskolan eller hemma.

 

 

Kommentarer

  • Hej
    Såg en kort film när Kristina Henkel pratade om samtyckeslagen bl.a
    Hittar den ej.
    Kan ni skicka länken, tack på förhand!
    Mvh Anette

    Anette Löfgren den

Lämna kommentar

*Obligatorisk